Πιερρακάκης: Η ψηφιοποίηση απαιτεί ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εγκαινίασαν τη νέα έδρα του Οργανισμού της Ε.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) στην Αθήνα.

Τα αυξημένα επίπεδα απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγεται και στην κυβερνοσφαίρα αποτέλεσε βασικό σημείο στις ομιλίες.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι η παρουσία του ENISA στην Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία και ότι ο ρόλος αυτού του Οργανισμού είναι τώρα αυξημένος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι καθώς προχωράμε στα ψηφιακά μας συστήματα, καθώς ψηφιοποιούμε το κράτος, να χτίζουμε τα συστήματα με ασφάλεια από την αρχή. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή κουλτούρας, χρειαζόμαστε μια τεχνολογική αλλαγή, χρειαζόμαστε κατάρτιση, χρειαζόμαστε ένα πλήρες φάσμα πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν και ο ρόλος του ENISA σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντικός», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα ότι φιλοξενεί την έδρα του Οργανισμού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα όχι μόνο να φιλοξενεί τον ENISA αλλά παράλληλα να αξιοποιεί και την παρουσία του εδώ στο μέγιστο γιατί η χώρα μας έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό οικοσύστημα για την κυβερνοασφάλεια.

«Σε ό,τι αφορά στη δική μας εθνική στρατηγική, όσο ψηφιοποιούμε το κράτος, όσο ψηφιοποιούμε την αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος, εκ των πραγμάτων το βλέμμα στρέφεται στο πώς θα αναβαθμίσουμε την ασφάλεια όλων των συστημάτων μας. Και αυτό γίνεται με δεδομένο ότι κάποια συστήματα είναι καινούργια, κάποια είναι λιγότερο καινούργια και πρέπει μέσα σε αυτή την εξίσωση να δημιουργεί κανείς τόσο περιμέτρους ασφαλείας, όπως κάνουμε διαρκώς, όπως προσθέτουμε καθημερινά, να εφαρμόζει πρωτόκολλα και ρυθμίσεις όπως αυτές που προκύπτουν κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οργανισμούς όπως ο ENISA και, βέβαια, να κάνει τις ανάλογες επενδύσεις και αποκτώντας κεντρικά σημεία ασφαλείας, και αυξάνοντας την ασφάλεια σε κάθε νέο σύστημα που αποκτούμε. Αυτά όλα γίνονται με την τεράστια βοήθεια - και χρηματοδοτικά - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από αυτά τα έργα προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης: η Ελλάδα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ένα δικό της κέντρο ασφαλείας, στο οποίο θα μπορεί να έχει μια πλήρη ορατότητα στο επίκεντρο στο τι συμβαίνει στο ελληνικό Δημόσιο, στη χώρα και σε πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, σε πολλούς τομείς κρίσιμων υποδομών. Αλλά θα έλεγα ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Η αλλαγή στην κυβερνοασφάλεια έχει στον πυρήνα της και μία μεγάλη αλλαγή στην κουλτούρα: δεν αρκεί να γίνει αλλαγή στην τεχνολογία γιατί πολύ απλά μπορείς να έχεις φτιάξει ένα τέλειο σύστημα τεχνολογικά και η ασφάλειά του να ανατραπεί από μια αμέλεια του ανθρώπινου παράγοντα, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν και μια αλλαγή η οποία θα μπει στον πυρήνα της εκπαίδευσης και μια αλλαγή στο πώς εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε σε ατομικό επίπεδο.

Εκ των πραγμάτων, το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή επιτάσσει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτά τα κομμάτια. Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι είναι για εμάς πολύ μεγάλη χαρά και τιμή που ο ENISA βρίσκεται στη χώρα μας».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «ο πόλεμος δεν γίνεται μόνο στους δρόμους της Μαριούπολης και του Κιέβου, έχει ήδη ξεκινήσει και στο διαδίκτυο, με ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων που είναι κομμάτι αυτής της παράλογης πολεμικής επιχείρησης. Η εποχή της ευρωπαϊκής αθωότητας έχει παρέλθει. Χτίζουμε τώρα επαρκείς άμυνες απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, έχουμε πολύ ισχυρές ρυθμιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά σιγά σιγά χτίζουμε και επιχειρησιακές δυνατότητες που θα μας επιτρέψουν να απαντάμε, να αντεπιτιθέμεθα και να αμυνόμαστε. Και ο ENISA την καινούργια έδρα του οποίου εγκαινιάζουμε σήμερα είναι στην καρδιά αυτού του ευρωπαϊκού συστήματος άμυνας».

Ο κ. Σχοινάς συνεχάρη ακόμα τον κ. Πιερρακάκη και το επιτελείο του για «τις άοκνές τους προσπάθειες που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση των πολιτικών αλλά και του νομοθετικού και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ο ENISA είναι ένα success story, ένα success story ευρωπαϊκό το οποίο από σήμερα βρίσκει εδώ τη σωστή του διάσταση. Με τη χωροθέτησή του σε ένα τόσο κεντρικό κομμάτι της πρωτεύουσας της Ελλάδας θα αποκτήσει ακριβώς και αυτή την σημειολογική του αναβάθμιση και θα γίνει ευρύτερα γνωστός και στην ελληνική Κοινή Γνώμη».

Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού του ENISA, Γιούχαν Λεπασαάρ σημείωσε: «Η νέα έδρα παρέχει στον ENISA μια σταθερή βάση για την υλοποίηση της εντολής του για την επίτευξη ενός κοινού υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη με ένα «νέο σπίτι» για το προσωπικό και τους συνεργάτες μας εντός την κοινότητα της κυβερνοασφάλειας. Ευχαριστώ τις ελληνικές αρχές για τη συνεχή και γενναιόδωρη υποστήριξη και συνεργασία τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ