Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στόχος η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης και ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ, προκειμένου να καταστεί η εταιρία βιώσιμη και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα του 2021, επισήμανε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εισηγούμενη τη  σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιερρακάκης: Διασφαλίζεται η επιβίωση και η βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ

«Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Αν δινόντουσαν χρήματα χωρίς αλλαγή στην εσωτερική αναδιάρθρωση της εταιρίας, εμμέσως θα ήταν βοήθεια σε όσους θέλουν να δουν αυτή την εταιρεία να καταρρέει. Οι κινήσεις μας είναι απολύτως αυτονόητες. Πρέπει να ξεπεράσουμε ταμπού του παρελθόντος. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και αυτό κάνουμε», τόνισε ο Υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, διαβεβαιώνοντας ότι οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση στοχεύουν στην επιβίωση της εταιρίας αλλά και τη βιωσιμότητά της, καθώς και την προσπάθεια το δημόσιο, συνεπώς οι έλληνες φορολογούμενοι, να πάρουν εν συνεχεία πίσω τα 100 εκατομμύρια στήριξης που παρέχεται τώρα.

Γεωργαντάς: Διασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ

Διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση των εργαζομένων μέσω πολλαπλών εναλλακτικών δυνατοτήτων για εθελούσια έξοδο, εσωτερικές μετακινήσεις και μετατάξεις σε άλλο φορέα του δημοσίου, παρείχε από το βήμα της Βουλής, ο Υφυπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί αφαίρεσης εργασιακών κεκτημένων.

«Θέλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουμε να γίνει η λειτουργία των ΕΛΤΑ ναι είναι αποτελεσματική. Τα ΕΛΤΑ να είναι ανταγωνιστικά και με ικανοποιητικές υπηρεσίες. Η εργασία όσων απασχολούνται στα ΕΛΤΑ είναι διασφαλισμένη. Εμείς θέλουμε μετά από 2 χρόνια τα ΕΛΤΑ να είναι κερδοφόρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της εταιρείας, ώστε να αδράξει τις ευκαιρίες αύξησης μεταφοράς πακέτων και να ανταπεξέλθει σε πολύπλοκες διαδικασίες όπως η επιστολική ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Τόνισε, δε,  πως το πλάνο προβλέπει εθελούσια έξοδο για τους εργαζόμενους, ψηφιακό μετασχηματισμό και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την πλήρη αποπληρωμή της καθολικής υπηρεσίας από το 2013 έως σήμερα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι παρέλαβε τα ΕΛΤΑ με μηνιαίο έλλειμμα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα αυτό έχει διαμορφωθεί περίπου στα 4,7 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι το 70% των εσόδων πηγαίνει για κάλυψη μισθολογικών αναγκών. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι μέριμνα της πολιτείας είναι να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ ανά την επικράτεια.

Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Κάνετε τα ΕΛΤΑ ιδιωτικό μαγαζί

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάριος Κάτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για «ακραία νεοφιλελεύθερο» σχέδιο μετατροπής των ΕΛΤΑ σε «ιδιωτικό μαγαζί»,  ανατρέποντας πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα με τη διαμόρφωση συνθηκών «εργασιακής γαλέρας» και εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα.

«Θα πάρουν φωτιά οι ρουσφετολογικές προσλήψεις και οι απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους και αφού τα απαξιώσετε η ιδιωτικοποίηση θα έρθει σαν ώριμο φρούτο», πρόσθεσε ο ίδιος.  

Λιβανός (ΝΔ): «Φωτοβολίδες» ΣΥΡΙΖΑ αντί προτάσεων

«Εκτός από φωτοβολίδες (σ.σ. επικοινωνιακές) πείτε μας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΛΤΑ», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Λιβανός, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ζητάει η οικονομική στήριξη των ΕΛΤΑ να πέσει στο κενό.

ΚΙΝΑΛ: Σκόπιμες καθυστερήσεις και στο βάθος ιδιωτικοποίηση ΕΛΤΑ

Επικρίσεις για σκόπιμη πολύμηνη αδιαφορία και καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας ότι η ρύθμιση για τα ΕΛΤΑ είναι «καρμπόν» εκείνης για τη ΔΕΗ, ενώ σφοδρή ήταν και η επίθεση του Γραμματέα της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, που έκανε λόγο για τροπολογία «λαθροχειρίας», η οποία «προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ πάνω στο χαλί που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κομνηνάκα (ΚΚΕ): Αφαιρείτε «εμπόδια» για ιδιωτικοποίηση

Για τροπολογία που καταργεί με συνοπτικές διαδικασίες τα όποια εμπόδια υπήρχαν για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ μέσω του ξηλώματος εργασιακών δικαιωμάτων, μίλησε η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ, ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.

«Η τροπολογία γδύνει τα ΕΛΤΑ και προετοιμάζει για παράδοσή τους σε πολυεθνικό κολοσσό», ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι είναι η λογική σας», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή: skai.gr