Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση και όσο παίρνουμε μέτρα προστασίας που έχουν ως συνέπεια τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία, όπως είπε, έχει φτάσει, στην τέταρτη φάση, με πολύ μεγάλη επιτυχία και ένα μεγάλο της μέρος, το 50%, πλέον, δεν επιστρέφεται. «Είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και θα συνεχιστεί. Επίσης, θα συνεχίσουμε τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Και θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Επίσης θύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2021, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, «προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό, περίπου 7,5 δις ευρώ, ώστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, εάν χρειάζεται, όλους τους Έλληνες και τους πρώτους μήνες του 2021» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς θα δούμε πώς μπορεί να ενισχυθούν αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «πηγαίνουμε πάντα προσεκτικά. Δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες του 2020 ότι η σύνεση επιβραβεύεται, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να έχουμε ένα υψηλό ταμειακό απόθεμα για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Θα εξακολουθήσουμε με σύνεση, αλλά ταυτόχρονα και με στοργή και με ενδιαφέρον να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Αναφερόμενος στην χαλάρωση των μέτρων είπε ότι θα πάμε σταδιακά σημειώνοντας ότι διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ανακοινωθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας ώστε να ξέρουν οι πολίτες- νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα.

"Ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας. Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας" είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε εισηγήσεις από την επιτροπή των ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά περιφέρεια και προσθέτοντας ότι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να δουν οι πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο και έχει καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν» είπε.

Tέλος ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «έχουμε στο οπλοστάσιό μας, όχι μόνο το εμβόλιο, αλλά και μια καλύτερη αγωγή για τους συμπολίτες μας που τη χρειάζονται» και πρόσθεσε «είναι πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάνει ένα μικρό θαύμα το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία ενός rapid test. Είμαστε στη φάση -μετά την κατοχύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας- της εμπορικής εκμετάλλευσης. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί γρήγορα και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να έχουμε ένα εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια rapid test».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ