Πέτσας: Δύο επιλογές για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας -Ενίσχυση ή click away

Δύο επιλογές τέθηκαν για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Αχαΐας, μετά την απόφαση για ανατολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις που έκανε, «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στην δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων».

«Η δεύτερη επιλογή», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, «είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα», εξηγώντας ότι «ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».

Όπως είπε στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «αυτές οι δύο ξεκάθαρες επιλογές θα τεθούν από εμένα σήμερα στον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν και ελπίζω να έχουμε κάποιες αποφάσεις σε μία θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας».

«Φεύγω», πρόσθεσε «από την Πάτρα, πιστεύοντας αυτό που πίστευα πάντα και που πιστεύει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή είναι καλύτερο πάντα να συζητάμε τα θέματα, παρά να καθόμαστε από μακριά, διότι η πρόθεσή μας είναι να βρίσκουμε λύσεις από κοινού, αφού είμαστε σύμμαχοι και θα αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα οποιαδήποτε δυσκολία έχουμε, έστω και αυτές τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες, μέχρι να ξεπεράσουμε οριστικά αυτή την κρίση».

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε είπε ότι «δόθηκε η ευκαιρία για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, με όλους τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, τους συλλόγους και τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών».

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», εξηγώντας ότι «σε συνεργασία, μεταξύ του Επιμελητηρίου, της υγειονομικής περιφέρειας του ΕΟΔΥ και του δήμου, θα υπάρξει αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας, ιδίως στους χώρους εργασίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάτρας και της Αχαΐας, έχουμε την ίδια άποψη, δηλαδή στα εμπορικά καταστήματα τώρα και στην εστίαση αργότερα, μπορούμε να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω», συνέχισε, «είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλο αυτό που ζούμε, αν ο καθένας δεν έχει ατομική ευθύνη».

Ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, σημείωσε ότι «το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν υπάρχει ούτε καν επιπέδωση της κατάστασης, όμως γίνεται το μέγιστο δυνατό από το επιστημονικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας αβοήθητος». Αυτό, όπως πρόσθεσε, «είναι αποτέλεσμα της διασποράς που υπάρχει στην κοινότητα».

Στο μεταξύ, έξω από κτίριο του Επιμελητηρίου είχαν συγκεντρωθεί έμποροι της Πάτρας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έντονα για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και ζητούσαν να τους επιτραπεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ