Πέτσας: Αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις, η επιλογή της Τουρκίας

Έμπρακτη αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις, είναι η μόνη επιλογή της Τουρκίας υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν περί διαλόγου, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «για να ερμηνεύσει κανείς σωστά τα σημάδια θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνεπεία, για να εξάγει κανείς τα σωστά συμπεράσματα. Είμαστε ακόμη περίοδο έξαρσης προκλητικών ανεργιών και ρητορείας περιμένουμε αυτό να αποκλιμακωθεί πριν προχωρήσουμε σε εξαγωγή συμπερασμάτων». 

«Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας. Αντίθετα, η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας» τόνισε.

 

Στη διαπίστωση αυτή, συνέχισε, «καταλήγουν και όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την 'Αγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι λοιπόν στο χέρι της 'Αγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

Και πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται».

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: Βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές  καλής γειτονίας, επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις, δεν γίνεται. Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» διεμήνυσε εκ νέου ο Στέλιος Πέτας. 

Η κυβέρνηση πρόσθεσε περιμένει από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. «Με ειλικρινή διπλωματία, όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο, όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιο διεκδικήσεις. Και, αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πηγή: skai.gr