Πελώνη: Ανεμβολίαστοι το 99,2% των νεκρών ηλικιωμένων – Οι ανεμβολίαστοι να μην κρατούν πίσω την κοινωνία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός, άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αν αλλάξουν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. H κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 99,2% των νεκρών 60 με 80 ετών το τελευταίο τρίμηνο ήταν ανεμβολίαστοι, και έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους δεν εμβολιάζονται, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να κρατούν πίσω την υπόλοιπη κοινωνία και την οικονομία». 

Ειδικότερα, ερωτηθείσα για τη χρήση μάσκας, διευκρίνισε ότι δεν έχουμε απαλλαγεί από την υποχρέωση χρήση μάσκας, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση και συγχρωτισμός. «Γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, και ανάλογα με τα δεδομένα. Δεν έχω κάτι να πω νεότερο να σας πω επ’ αυτού αυτή τη στιγμή» ξεκαθάρισε. 

Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης σημείωσε ότι μια νέα μεγάλη έξαρση θα αναγκάσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, γι' αυτό επιμένουμε στους εμβολιασμούς και στον τακτικό διαγνωστικό έλεγχο, ειδικά των ανεμβολίαστων. «Όλη η προσπάθεια είναι να κτίσουμε το τείχος ανοσίας το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορούν να μείνουν για πάντα κλειστές, δεν είναι ο στόχος μας. Δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με δυσπιστία το εμβόλια και την αποτελεσματικότητα τους παρά τα στοιχεία να κρατά πίσω όλη την υπόλοιπη κοινωνία και την οικονομία» διεμήνυσε. 

Στην ηλικιακή ομάδα 60 – 80 ετών, στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων 3 μηνών το 98,02%  ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ομάδα το 99,2% στο σύνολο των θανόντων ήταν ανεμβολίαστοι. Το μήνυμα είναι σαφές, το εμβόλιο σώζει ζωές. 

Έχουν γίνει ήδη πάνω από 8,7 εκατ. εμβολιασμοί στη χώρα μας. Σχεδόν 5 εκατ. με μια τουλάχιστον δόση πάνω από 3,6 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους» υπογράμμισε η Αριστοτελία Πελώνη. 

Το μήνυμα είναι ότι πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα εξακολουθούν να ισχύουν, ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Από τα στοιχεία είναι σαφές ότι ο υγειονομικός κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πολύ περισσότερο οι ανεμβολίαστοι, και όλοι να κάνουν συχνότερο υγειονομικό έλεγχο. 

Για το Freedom Pass η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί επιπλέον 150.000 ραντεβού σε σχέση με τα προγραμματισμένα, λίγο παραπάνω από τα 100.000 αφορούν τους 18 με 25, άρα υπήρξε ανταπόκριση. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19.

Αν συνεχιστεί ο ρυθμός ανόδου των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες η εικόνα της Ελλάδας θα είναι διαφορετική, και θα πρέπει να συζητάμε εκ νέου τι θα κάνουμε με την πανδημία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

 

 

Πηγή: skai.gr