Παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση

Παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση
Για ένα ολάνοιχτο παράθυρο ευκαιρίας για να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Στην έκθεσή του ο ΓΓ προτείνει την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα εγκαρδιωτικό το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες, οι δύο ηγέτες έκαναν ήδη αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση του στόχου που μοιράζονται, της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μία συνολική διευθέτηση.

Ο Γ.Γ. περιγράφει όλα τα γεγονότα των τελευταίων έξι μηνών, μεταφέροντας το περιεχόμενο των συμφωνιών. Αναφορά κάνει επίσης στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Λιν Πάσκο σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα, καθώς και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα μέσα Απριλίου με την προεδρική δήλωση.

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν στη συνάντησή τους στις 23 Μαΐου, ένα ευρύ περίγραμμα μιας λύσης, βασισμένης σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προσδιορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και ένα συνεταιρισμό αποτελούμενο από μία ομόσπονδη κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και ένα Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και ένα Ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, ίσου καθεστώτος.

Ο Γ.Γ. αναφέρει ότι η συμφωνία της 21ης Μαρτίου, η ενεργή εμπλοκή που ακολούθησε στην ουσία και το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου είναι καθαρές ενδείξεις της ανανεωμένης πολιτικής βούλησης για αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, συγχαίροντας παράλληλα τους δυο ηγέτες για το όραμα και τη δέσμευση να αναλαμβάνουν την ιδιοκτησία και την πλήρη ευθύνη της διαδικασίας.

Ακολούθως, προτρέπει τα μέρη να οικοδομήσουν πάνω στην παρούσα κινητικότητα και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την παρούσα προπαρασκευαστική περίοδο για να ταυτοποιήσουν στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, πιθανές περιοχές σύγκλισης όπως και διαφωνίας, προετοιμάζοντας παράλληλα επιλογές, όπου είναι εφικτό, σε περισσότερο ευαίσθητα στοιχεία τα οποία οι δύο ηγέτες θα αντιμετωπίσουν, μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στην έκθεση, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, ο Γ.Γ. δεν αποφεύγει να προτείνει ενέργειες που θα αναβαθμίζουν οικονομικά και πολιτιστικά την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι η εγκαθίδρυση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δεσμών και επαφών θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του αισθήματος απομόνωσης, το οποίο αισθάνεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα ωφελήσουν όλους τους Κύπριους, βοηθώντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα στις 13 του τρέχοντος μηνός.

Πηγή: skai.gr