Πανηγυρική υποδοχή Σαρκοζί

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Τον κ. Σαρκοζί υποδέχθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος η υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατόπιν μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γάλλος πρόεδρος που μίλησε από το βήμα του Ελληνικού κοινοβουλίου, μετά τον Ντε Γκολ το 1966.

Στις συνομιλίες που θα έχει ο γάλλος πρόεδρος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας θα κυριαρχήσουν διμερή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα, ενώ θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη για την Άμυνα και Ασφάλεια.

Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στους Γάλλους και εμείς στους Έλληνες ενόψει και της γαλλικής προεδρίας, είπε ο γάλλος πρόεδρος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόσθεσε: Η αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα υπάρχει και είναι σταθερή. Η θέση της Ελλάδας είναι νόμιμη, υπεύθυνη και ανοιχτή σε διάλογο.

Αναφερόμενος στο θέμα της FYROM ο κ. Σαρκοζί είπε ότι το όνομα θα πρέπει να ρυθμιστεί πριν από την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ για τη Σερβία είπε ότι η χώρα έχει ευρωπαϊκοί πορεία και της αξίζει να είναι τμήμα της οικογένειας μας, δηλαδή της Ε.Ε.

Ακόμα, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να πέσει το τείχος της Λευκωσίας. Δεν μπορεί κανείς να χαίρεται όσο υπάρχει. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού¨, είπε.

Για το Παλαιστινιακό ο κ. Σαρκοζί είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει βήματα για να λήξει η διαμάχη με την κοινή συνύπαρξη και την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Όσο για το Λίβανο, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ως ανεξάρτητη χώρα.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της λαθρομετανάστευσης είπε: Ξέρω ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις και το πρόβλημα της αυτό θα πρέπει να το δούμε ως πρόβλημα της Ευρώπης.

Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Γαλλία, Ζήτω η νέα συμμαχία. είναι μια μεγάλη στιγμή της πολιτικής μου ζωής, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Σαρκοζί.

Παπούλιας Σαρκοζί έξω από το προεδρικό μέγαρο
Ο Κ. Παπούλιας. Η παρουσία σας υπογραμμίζει τις εγκάρδιες και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κ. Παπούλιας πρόσφερε στο γάλλο πρόεδρο δυο κύπελλα επίχρυσα μυκηναϊκής εποχής και μια γκραβούρα της Θεσσαλονίκης προερχόμενη από τη Βίβλο.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί πρόσφερε στον κ. Παπούλια το Μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τέσσερις γκραβούρες που παρουσιάζουν τη γεωφυσική εξέλιξη της γης.
Πηγή: skai.gr