Παναγιωτόπουλος από Έβρο: Εξαιρετική επίδειξη της ισχύος πυρός η άσκηση «Παρμενίων» (vid)

«Εξαιρετική επίδειξη της ισχύος πυρός, του συνδυασμού επίγειων και πτητικών μέσων και των συνολικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Παρμενίων», στο πεδίο βολής Ψηλός Τάλος.

«Καταδεικνύεται», είπε, «το αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για την επιτυχή έκβαση της άσκησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες ολοένα και πιο ισχυρές για να διασφαλίζουν έναντι κάθε απειλής την εδαφική ανεξαρτησία και να προασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Δήλωσε, δε, «ευτυχής» καθώς αποτελεί μέρος «της προσπάθειας για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είτε μέσω της αμυντικής διπλωματίας που ασκείται εντατικότατα και παράγει αποτελέσματα, είτε μέσω της εντατικής προσπάθειας να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα πλέον σύγχρονα και άρτια οπλικά συστήματα σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, είτε για την αναβάθμιση των συνολικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό. Και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία με το σχεδιασμό της συμβάλει με τρόπο καταλυτικό σε αυτή την προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε: «Δείξαμε σήμερα ένα μικρό κομμάτι των δυνατοτήτων, της αποφασιστικότητας και του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελέσουν την αποστολή τους».

«Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Αίσιος Οιωνός»

Στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων», διεξήχθη σήμερα στο πεδίο βολής «Ψηλός Τάλος», η τελική φάση της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων «Αίσιος Οιωνός». Πρόκειται για εθνική άσκηση σχηματισμών μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ' Σώμα Στρατού.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες από τη διεύθυνση Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σχηματισμοί και μονάδες της 1ης Στρατιάς στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το σενάριο της άσκησης «Αίσιος Οιωνός»

Η διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης στηρίζεται σε υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο εχθρός παρασύρεται και «παγιδεύεται» σε προσχεδιασμένο χώρο.

Με τακτικό πλεονέκτημα, η 16 Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού με την εφεδρεία της την 21 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εκτέλεσε αντεπίθεση για την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.

Εκμεταλλευόμενη την σύμπτυξη του εχθρού, εκτέλεσε επιθετική ενέργεια για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Με την υποστήριξη εναέριων μέσων, επετεύχθη ο εγκλωβισμός και η καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις που συμμετείχαν

Στην άσκηση έλαβαν μέρος, συγκροτήματα μηχανοκίνητου λόχου πεζικού, συγκροτήματα ίλης, αερομεταφερόμενος λόχος πεζικού, έξι πυροβολαρχίες, δρία όλμων, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Apache, έξι ελικόπτερα αναγνώρισης Kiowa Warrior, έξι μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, 12 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών καθώς και καταδρομείς (ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Παρμενίων» παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Πηγή: skai.gr