Π. Παυλόπουλος: «Πλέγμα διατάξεων που καθιερώνουν τη διαπλοκή»

Εάν το δασικό νομοσχέδιο αποσκοπεί σε «αντιπαροχή» ψήφων
«Είναι προφανές εδώ και καιρό, κυρίως μετά τον Ιούνιο, ότι η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια εκμαυλισμού συνειδήσεων και στο πλαίσιο αυτού του μικροκομματικού συμφέροντος δε διστάζει να θυσιάσει οιαδήποτε μορφή δημοσίου συμφέροντος. Αυτό συμβαίνει και με το θέμα των δασών, με το θέμα των αυθαιρέτων, με όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία άφησε εκκρεμή τόσα χρόνια. Αφησε δηλαδή να πλανιέται πάνω στην Ελλάδα η πλήρης αναρχία στα θέματα αυτά. Τώρα έρχεται να προβάλει ρυθμίσεις οι οποίες θα κηρυχθούν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτό είναι δεδομένο οπότε δεν είναι μόνο αυτή η μικροκομματική λογική είναι και ένα εμπόριο ελπίδων. Διότι αυτά που υπόσχεται σε όσους τα υπόσχεται στο πλαίσιο αυτής της μικροκομματικής λογικής αυτά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα γιατί γνωρίζουν όλοι ότι το ΣτΕ έχει καθιερώσει αρχές με βάση τις οποίες οι ρυθμίσεις αυτές όλες είναι αντισυνταγματικές. Επομένως ακόμα και αν ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία θα κηρυχθούν αντισυνταγματικές στην πράξη, στην πορεία».
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα προτάξει θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου
«Βεβαίως ήδη από την αρχή της συζήτησης η ΝΔ θα θέσει θέμα συνταγματικότητας σύμφωνα με το άρθρο 100 του κανονισμού της Βουλής και καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και μιλάω για την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Ι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιούν τον τίτλο του «εκσυγχρονιστή», τώρα θα φανούν. Δεν μπορεί να μιλάνε για εκσυγχρονισμό, δεν μπορεί να μιλάνε για εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος και από την πλευρά να συμμετέχουν σε όλο αυτό το προεκλογικό εμπόριο ελπίδων».
«Σε ότι αφορά τον κ. Σημίτη τον τελευταίο καιρό έχει αποδείξει τι εστί εκσυγχρονισμός τύπου Σημίτη. Το είδαμε τον τελευταίο καιρό, φαίνεται από το ύφος και το ήθος των πολιτικών του παρεμβάσεων μέσα στην Βουλή οπότε δε νομίζω ότι σε κανένα μένει καμιά αμφιβολία ότι τώρα έπεσαν και οι μάσκες, ότι ο κ. Σημίτης το μόνο το οποίο θέλει είναι να γαντζωθεί στην εξουσία και τίποτε παραπάνω γιατί όλα αυτά τα πράγματα που βλέπουμε και τα θέματα διαφάνειας και τα θέματα των δασών έχουν περάσει από την δική του έγκριση. Δεν μπορεί ο κ. Σημίτης να ευαγγελίζεται εκσυγχρονισμό και να έρχεται από την μια πλευρά να ψηφίζει διατάξεις καθαρά αντισυνταγματικές και δασοκτόνες ή από την άλλη πλευρά να διατηρεί μια νομοθεσία η οποία καταδικάζει διεθνώς την χώρα μας και την οδηγεί μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν την μεγαλύτερη διαπλοκή και την μεγαλύτερη αδιαφάνεια. Όλα αυτά είναι «επιτεύγματα» των ημερών του».
«Μετά το τέλος της σημερινής συζήτησης κανένας δεν μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε τι συνέβη. Για να καταλάβετε σε τι επίπεδο μας έχει οδηγήσει η κυβέρνηση από πλευράς συζήτησης αυτού του το νομοσχεδίου. Είναι ένα νομοσχέδιο εκτελεστικό του Συντάγματος του άρθρου 24 που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ενώ το άρθρο καθιερώνει όπως είναι γνωστό το ατομικό δικαίωμα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος δεν το έφεραν να συζητηθεί με τη διαδικασία των νομοσχεδίων δηλαδή να υπάρξει συζήτηση στην Ολομέλεια. Σκεφτείτε αυτή η κυβέρνηση εκτελεστικό νόμο του συντάγματος τον φέρνει με την νέα διαδικασία που προβλέπετε για ήσσονος σημασίας νομοσχέδια όταν η ίδια ομολογεί στην αιτιολογική έκθεση ότι τον φέρνει ως εκτελεστικό του συντάγματος νόμο. Από εκεί καταλαβαίνετε σε ποια υποβάθμιση έχει οδηγήσει αυτή η κυβέρνηση τη χώρα και όχι μόνο υποβάθμιση γενικότερα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής αλλά και της θεσμικής».
Για τη συζήτηση στα πλαίσια της οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνειας
«Μας απασχόλησε το γεγονός ότι υπάρχει στην Ελλάδα ένα πλέγμα διατάξεων οι οποίες καθιερώνουν τη διαπλοκή, δυστυχώς όχι μόνο δεν έχουμε νομοθεσία στην Ελλάδα η οποία να καταπολεμά τη διαπλοκή αλλά επί των ημερών του κ. Σημίτη και των κυβερνήσεών του έχουμε διατάξεις οι οποίες καθιστούν νομιμοφανή και νόμιμη την διαπλοκή. Όπως π.χ οι διατάξεις οι οποίες έκαναν την απιστία από την υπηρεσία από κακούργημα πλημμέλημα, όπως οι διατάξεις που επιτρέπουν τις απευθείας αναθέσεις, όπως ο πραγματικός τύπος ο οποίος επιτρέπει τις δημιουργίες ολιγοπωλίων και μονοπωλίων στο χώρο των δημόσιων έργων όπως π.χ εκείνη η περίφημη διάταξη που δεν υπάρχει ούτε σε κράτος τύπου Μπανανίας του νόμου 2522 του `97 που λεει ότι και αν ακυρωθεί μία σύμβαση ως παράνομη διαπλεκόμενη από ένα δικαστήριο, συμβούλιο επικρατείας ή Αρειο Πάγο εξακολουθεί να εκτελείται από εκείνον που την πήρε δηλαδή δεν έχει καμία σημασία η δικαστική απόφαση. Αυτό είναι ένα πλέγμα διατάξεων οι οποίες πραγματικά καθιερώνουν την αδιαφάνεια και την διαπλοκή εμείς χουμε καταθέσει μια πρόταση νόμου ακριβώς για αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή που δυστυχώς καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση. Η διεθνής διαφάνεια Ελλάς παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου από την δική της πλευρά το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτά που εμείς πρεσβεύουμε καταθέσαμε τις απόψεις μας και πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο το οποίο θα είναι ένα κείμενο διαφάνειας έτσι ώστε μετά τις εκλογές όταν ελπίζουμε θα μας δοθεί η δυνατότητα σύμφωνα με την ψήφο του ελληνικού λαού να γίνουν πράξη ορισμένα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση ύστερα από το διάλογο και την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουμε αυτή την μάστιγά της διαπλοκής και της διαφθοράς που πλήττει την ποιότητα της δημοκρατίας και στοιχίζει στην Ελλάδα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές τον χρόνο».
Για την πρόταση σχετικά με τους εξοπλισμούς

«Εμείς πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι προμήθειες να ενταχθούν στο πλαίσιο των διατάξεων που αφορούν τις προμήθειες γενικώς και τις διατάξεις διαφάνειας που αφορούν γενικώς τις προμήθειες. Δεν μπορεί να υπάρχει χωριστό νομικό καθεστώς για τις προμήθειες στις αμυντικές δαπάνες. Μην κοροϊδευόμαστε τι θα πει απόρρητο. Γνωρίζουμε όλοι ότι εδώ όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αφορούν τα θέματα των συμβάσεων αυτών είναι γνωστά τοις πάσι. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο διαφάνειας για όλες τις δημόσιες συμβάσεις είτε αυτές αφορούν προμήθειες είτε έργα είτε παροχή υπηρεσιών. Ενιαίο πλαίσιο διαφάνειας σύμφωνα με τον τομέα της ΕΕ και σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος που επιβάλουν την διαφάνεια ως συνταγματική αρχή γιατί η διαφάνεια δεν είναι μόνο μια πολιτική αρχή είναι μια συνταγματικός κατοχυρωμένη αρχή η δε παραβίαση της σημαίνει ωμή παραβίαση του συντάγματος».
Πηγή: skai.gr