Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την Ουκρανία- Τα εναλλακτικά σενάρια για προμήθεια φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επάρκεια στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η Ελλάδα προμηθεύεται το 35%-40% που καταναλώνει από τη Ρωσία.

Στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι με τα σημερινά δεδομένα δε θα υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο για τους εξής λόγους:

Πρώτον, η Ελλάδα προμηθεύεται μέσω του Turkstream κι εκτιμάται από τους ειδικούς ότι δεν είναι από τους πρώτους αγωγούς που, ακόμα και σε περίπτωση σύρραξης, θα κλείσει τη στρόφιγγα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλωστε είναι ένας αγωγός που από τη Ρωσία πάει στην Τουρκία και μέσω της Ελλάδας φτάνει στη Βουλγαρία. 

Επιπλέον, ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν μπει τα εναλλακτικά σχέδια σε ισχύ, που προβλέπουν να είναι γεμάτη η Ρεβυθούσα, η οποία έχει πολύ μεγάλες δυνατόητες χωρητικότητας.

Παράλληλα, υπάρχουν συμφωνίες με την Αλγερία για να μεταφερθεί LNG με πλοία προς τη χώρα μας, ενώ είναι σε ετοιμότητα και δύο μονάδες της ΔΕΗ που μπορούν από φυσικό αέριο που καταναλώνουν να γυρίσουν σε diesel. 

Επίσης, υπάρχει επάρκεια σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και είναι σε ετοιμότητα και οι μονάδες λιγνίτη που μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια στην τροφοδοσία. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες, πέρα από τη συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση, είχε συζητήσει και τις δυνατότητες μεταφοράς ενέργειας και από την Αίγυπτο.

Επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθεί και το θέμα των Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη.
 

Πηγή: skai.gr