ΥΠΕΞ: Στο τραπέζι η ελληνική πρόταση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, εξέπεμψε εκ νέου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. 

Υπενθύμισε δε την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ηγηθεί μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και διαμήνυσε πως η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί.

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέπουν τη διοργάνωση αυτής της αποστολής. Όπως εξήγησε, οι κατάλληλες συνθήκες είναι αφενός η ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και η ρωσική πλευρά να μη δημιουργήσει κωλύματα.

Στον απόηχο της χθεσινής επικοινωνίας των Προέδρων Μακρόν και Πούτιν και της ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε πως «βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο» και σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επικοινωνία και με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος παγκοσμίως έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία για το πότε θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε πως υπάρχει συντονισμός και έχουν οριστεί σημεία επαφής μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας για το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, το οποίο αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Επανέλαβε πως το βασικό ζήτημα είναι η κατάσταση στο έδαφος, την οποία χαρακτήρισε τραγική.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο, ξεκαθάρισε ότι κατά την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κουλέμπα τον ευχαρίστησε για την πρότασή του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, του τόνισε πως και ο Πρόεδρος Β. Ζελένσκι τον ευχαρίστησε και ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ως προς το χρόνο μετάβασης του Νίκου Δένδια στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ