Κλείσιμο

Ορκωμοσία νέας Βουλής

«Επί τω έργω» από σήμερα η νέα Βουλή. Χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τελέστηκε ο αγιασμός και στη συνέχεια οι 300 έδωσαν τον όρκο του βουλευτή.
Αύριο το πρωί, με μυστική ψηφοφορία, θα εκλεγεί νέος πρόεδρος της Βουλής και το απόγευμα θα γίνει η εκλογή των πέντε αντιπροέδρων, των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων.
Το Σάββατο το πρωί, ο πρωθυπουργό Κώστας Καραμανλής θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Α` αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Κ. Γείτονας. Τον κ. Γείτονα πλαισίωνε προσωρινή γραμματεία, που αποτελούσαν οι νεότεροι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ (Έλενα Ράπτη και Γιώργος Κασαπίδης), του ΠΑΣΟΚ (Θεοδώρα Τζακρή) και του ΚΚΕ (Ελπίδα Παντελάκη). Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Γείτονας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α` Θεσσαλονίκης από αυτή των Δωδεκανήσων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Α` Θεσσαλονίκης από αυτή της Λάρισας, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β` Αθηνών από αυτή της Β` Πειραιώς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος την έδρα της Α` Αθηνών από αυτή της Α` Θεσσαλονίκης.
Παραλειπόμενα
Από τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης, η ορκωμοσία των βουλευτών με την πρόταση της δεξιάς χειρός, πλην των βουλευτών του ΚΚΕ (ορκίστηκε με το τυπικό μόνο η Λ. Κανέλλη), και των βουλευτών του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου και Αθ. Λεβέντη.
Επίσης, ο αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Καραμανλής κατήλθε από τα υπουργικά έδρανα προς τούτο, ενώ ο κκ Χριστόδουλος πλησίασε έναν προς έναν τους βουλευτές της πρώτης σειράς, μεταξύ των οποίων, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, και τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Τζ. Τζανετάκη. Δεν πλησίασε προς το μέρος των αρχηγών του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, ωστόσο «ράντισε³ νοητά το σύνολο των βουλευτών.
Τέλος, σημειώνεται ότι από τα θεωρεία των επισήμων, την ορκωμοσία παρακολούθησαν -μεταξύ άλλων- ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, διπλωμάτες κά.
Πηγή: skai.gr