Σύμβουλος στρατηγικής σε ΣΚΑΪ: Τι σημαίνουν για την Ελλάδα η προεδρία Μπάιντεν και η παραμονή Τραμπ 

Με προεδρία Μπάιντεν θα δούμε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμά ο πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Manatos&Manatos Μάικ Μάνατος που μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη. Ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου ο ομογενής ανέπτυξε και το σενάριο της παραμονής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. 

"Ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει τη διαφορά"

Ειδικότερα, ο κ. Μάνατος επισήμανε ότι με προεδρία Μπάιντεν «θα δούμε σημαντικές αλλαγές για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει μια προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του».

Όταν εξελέγη για πρώτη φορά στην αμερικανική Γερουσία, εξήγησε ο ομογενής, στην άλλη μεριά του διαδρόμου ήταν ο Άντριου Μάνατος, ο πατέρας μου. Στις πρώτες του εκλογές, στο Ντελάγουερ, οι Ελληνοαμερικανοί τον γνώρισαν, συνεπώς δεν έχει μόνο προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του για θέματα που είναι σημαντικά για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. 

«Όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έφερε τον Ερντογάν στην Επιτροπή και του είπε ότι, μέχρι να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κύπρο, η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα είναι όσο δύσκολη γίνεται. Όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν ο μόνος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα δύο φορές. Αναφέρεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως έναν από τους λίγους ανθρώπους που έχει γνωρίσει τόσο κοντά στον Θεό. Ως προς την Κύπρο, την επισκέφθηκε ως αντιπρόεδρος και προσπάθησε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Έχει εμπλακεί προσωπικά σε όλα αυτά τα ζητήματα. Συνεπώς, το να έχεις κάποιον σαν αυτόν ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να ασχολείται με αυτά τα θέματα, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά» δήλωσε. 


Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου Μπάιντεν 

Πρόσθεσε πάντως ότι «θα έχουμε και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που έχει μια μακρά σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή απέναντι στον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Επίσης θα έχουμε στις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ανθρώπους που έχουν εμπλοκή στα θέματα της περιοχής επί χρόνια. Ο Τόνι Μπλίνκεν, ο οποίος ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής ακούγεται και για τις δύο θέσεις. Ο Τζέικ Σάλιβαν που ήταν στην καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον και στην καμπάνια Μπάιντεν έχει δουλέψει μαζί με τον αντιπρόεδρο επί αυτών των θεμάτων. Συνεπώς, ως προς την εφαρμογή πολιτικής, δεν θα υπάρχει μόνο καλή θέληση, αλλά οι άνθρωποι που θα χειρίζονται σε καθημερινή βάση αυτά τα θέματα είχαν πολύ ευνοϊκή στάση απέναντι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». 

«Γνωρίζω ότι, ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία στο Κυπριακό και δούλεψε σκληρά. Ανέπτυξε μια προσωπική σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν και προσπάθησε να τον ωθήσει σε έναν συμβιβασμό. Η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό». 

Το ενδεχόμενο παραμονής του Τραμπ στην προεδρία 

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πορείας της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας με παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία ο κ. Μάνατος σχολίασε ότι «ελπίζουμε ότι και αυτό μπορεί να συμβεί. Το Κογκρέσο έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο νομοθετώντας όσο και ωθώντας τη διακυβέρνηση σε κατευθύνσεις που είναι πιο ευνοϊκές για την αμερικανική πολιτική, για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι, με τους οποίους μπορεί να γίνει». 

«Πρέπει να τονίσω ότι, ακόμα και αν υπάρξει μια νέα διακυβέρνηση Τραμπ και παρά την προσωπική του σχέση με τον Ερντογάν, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Το είδατε με τον πρόεδρο Ομπάμα. Κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία, δεν υπήρχε ξένος ηγέτης, με τον οποίο είχε περισσότερες επαφές, παρά με τον πρόεδρο Ερντογάν. Αλλά, στη συνέχεια, ο Ομπάμα είδε αυτό που ήταν ο Ερντογάν και η πολιτική άλλαξε αντίστοιχα» σημείωσε ο Μάικ Μάνατος. 

Ερωτηθείς αν μπορεί μια διακυβέρνηση Μπάιντεν να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο ΝΑΤΟ, ο αμερικανός σύμβουλος στρατηγικής σχολίασε ότι τις ενέργειες της παρούσας διακυβέρνησης, παρά την προσωπική σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν, τις προηγούμενες εβδομάδες και τους προηγούμενους μήνες, δεν τις είχαμε δει για πολύ καιρό. «Ο υπουργός Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Επίσης, η εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι πολύ σημαντική. Είχαμε, βεβαίως, αρκετές κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον που ήταν φιλικές προς την Ελλάδα, αλλά ποιες πολιτικές εφαρμόστηκαν; Και τώρα βλέπουμε τον Ερντογάν και την Τουρκία να είναι πιο επικίνδυνοι από ποτέ απέναντι στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό είναι μια πρόκληση».

Πηγή: skai.gr