Ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή

Σε εξέλιξη η ανάγνωση – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την οποία αρχίζει στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου οι εργασίες της Βουλής θα ολοκληρωθούν για σήμερα και θα επαναληφθούν το απόγευμα του Σαββάτου, όπου είθισται το λόγο να παίρνει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, λόγω των εξελίξεων στη ΝΔ ο κ. Καραμανλής να μιλήσει τελικά το βράδυ της Κυριακής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εάν ο κ. Παπανδρέου θα εξειδικεύσει πάνω στα οικονομικά θέματα. Εάν δηλαδή θα "ανοίξει" τα χαρτιά του ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των ελλειμμάτων, τους συντελεστές φορολόγησης κα.

Από κει και πέρα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπει στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής το πολύ σε έξι ημέρες ώστε να φτάσουμε περίπου στις 17 Δεκέμβρη, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού, με ψήφισή του στις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το πρώτο πάντως νομοσχέδιο θα πρέπει να υπολογίζεται περίπου μετά από 7 -8 ημέρες, καθώς πρέπει πρώτα να συγκροτηθούν οι επιτροπές των κομμάτων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ονόματα που συγκροτούν τις επιτροπές του ΠΑΣΟΚ. Για την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας προτείνεται η Μαρία Δαμανάκη, για την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ο Κώστας Σκανδαλίδης, για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η Βάσω Παπανδρέου, Παραγωγής και Εμπορίου ο Γιάννης Δριβελέγκας, Κοινωνικών Υποθέσεων ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Μορφωτικών Υποθέσεων ο κ. Νικητιάδης, Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Μιλτιάδης Παπαΐωάννου, Προστασίας Περιβάλλοντος ο Κώστας Καρτάλης, Ισότητας ο Βασίλης Οικονόμου και Έρευνας και Τεχνολογίας ο Κώστας Σπηλιώπουλος.
Πηγή: Γιάννης Απέργης, Βουλή