Ομιλία Παναγιωτακόπουλου

Με τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης μέρας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Υπαρξη \"ιδεολογικής θολούρας και διγλωσσίας\" διαπίστωσε στο ΠΑΣΟΚ, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και τόνισε ότι η υπάρχει στην παράταξη η \"νόσο του κυβερνητισμού\".

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ \"δεν αρθρώνεται πολιτικός λόγος, ούτε γίνεται πολιτική συζήτηση, δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση, πολιτικός προσανατολισμός, ούτε και ξεκάθαρες ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές\".

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα στελέχη του Κινήματος να κάνουν την αυτοκριτική τους, ενώ αναφερόμενος στις αιτίες της εκλογικής ήττας εκτίμησε ότι \"χάσαμε γιατί δεν λειτουργεί το κόμμα από το 1996, δεν λειτουργούν τα όργανά του, δεν γίνεται πολιτική συζήτηση, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται τα θέματα, δεν γίνεται αυτοκριτική, ούτε κριτική και δεν υπάρχει οργανωμένο ΠΑΣΟΚ\".

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να \"αποδείξει σε αυτούς που μεθοδευμένα τον υπονόμευαν\" ότι το ΠΑΣΟΚ \"διαθέτει ηγέτη\", καταλογίζοντάς τους χωρίς συναισθηματισμούς τις ευθύνες που τους αναλογούν.

\"Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ποιός θα κερδίσει τον Καραμανλή ή αν το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει, θα έχει εκλογική βάση; Οποιον πρόεδρο και να εκλέξουμε, αν δεν έχουμε εκλογική βάση δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσουμε κανέναν\" είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, προσθέτοντας ότι \"τον κ. Καραμανλή θα τον κερδίσει ο λαός και η δεξιά θα καταρρεύσει με την δράση ενός ΠΑΣΟΚ δημοκρατικού, προοδευτικού, σύγχρονου, αριστερού, που δεν υπακούει σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις\".

Για \"μηχανισμούς που είχαν επιβάλλει την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων και την υποστολή του εκσυγχρονισμού στην δεύτερη τετραετία Σημίτη και βραχυκύκλωσαν και τον Γιώργο Παπανδρέου και μετέτρεψαν το νεωτερικό και μεταρρυθμιστικό του πνεύμα σε \"λάϊφ στάϊλ\", έκανε λόγο ο κ. Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

\"Θέλουμε κόμμα μελών και όχι καθολικών ψηφοφοριών\", είπε ο Παντελής Καμάς, ενώ από την μεριά του ο Εκτωρ Νασιώκας τάχθηκε υπέρ της ενότητας και της αλλαγής ηγεσίας.

Σε \"σύγχιση πολιτικής, παλινωδίες και διαφοροποιήσεις στελεχών\", απέδωσε τις αιτίες της ήττας ο Γιάννης Σωτηρίου, ενώ ο Τάσος Χωρέμης υποστήριξε ότι \"στο ΠΑΣΟΚ δεν ταιριάζει η \"μεταμοντέρνα\" χαλαρή ταυτότητα του σοσιαλφιλελευθερισμού\".

\"Το ζητούμενο είναι όχι μόνο η εκλογή προέδρου, αλλά η ανάδειξη ιδεών και πολιτικών\" υποστήριξε ο Μηνάς Σταυρακάκης, ενώ ο Σπύρος Παπασπύρος είπε ότι \"το \"όλον ΠΑΣΟΚ\" δεν σημαίνει και ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ αν δεν διευκρινίσουμε το περιεχόμενο\".

Οι ρίζες της ήττας του 2007 βρίσκονται στο 2004 και στο 2000, είπε η Κατερίνα Κωλέτση, ενώ υπέρ της αλλαγής ηγεσίας τάχθηκε ο Λευτέρης Τζιόλας θέτοντας ταυτόχρονα και το ερώτημα \"πόσες οργανώσεις θα κάνουν εκλογές στις 11 Νοεμβρίου\".

\"Το κουδούνι χτυπούσε από το 2000, το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε σε άθροισμα παραγόντων\" είπε η Ντίνα Λάζαρη, επικρίνοντας τον Κ. Σημίτη για την μη κάθοδό του στις εκλογές του 2004, αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δέχθηκε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004, εκτιμώντας ότι αυτό τον αποδυνάμωσε αμέσως.

\"Δεν μπορώ να διαγράψω την περίοδο Σημίτη, παρά τα λάθη\" είπε ο Στέφανος Μανίκας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η μεγάλη \"ανομολόγητη στροφή\" του ΠΑΣΟΚ συνέβη το 2005, όταν \"οδηγηθήκαμε σε προσωπικό κόμμα, κόμμα-δίκτυο και στο λάϊφ-στάϊλ\".

Ο κ. Μανίκας εκτίμησε ότι \"ο ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου δεν τα κατάφερε, αυτός ο πολιτικός κύκλος έκλεισε\".

\"Η κυβέρνηση Σημίτης ήταν καλή κυβέρνηση, (αλλά) είχαμε και παράπλευρα εκφυλιστικά φαινόμενα\", είπε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, τασσόμενος ταυτόχρονα υπέρ της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε ότι \"πιστεύω στην ειλικρίνεια του Γιώργου Παπανδρέου και αναμένω αλλαγή την επόμενη μέρα\".

Καθολική κρίση διαπίστωσε ο Γιάννης Κουτσούκος επισημαίνοντας ότι \"πρέπει να απαντήσουμε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ψηφοφόρων μας και να καταστήσουμε και πάλι το ΠΑΣΟΚ μάχιμο\".

\"Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει\", είπε η Μιλένα Αποστολάκη εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε στην έκφραση του αντιπολιτευτικού του λόγου.

Για πρωθύστερο σχήμα με πρώτο την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ύστερα την διατύπωση πολιτικού λόγου, έκανε λόγο ο Γεράσιμος Αρσένης, τασσόμενος υπέρ της αντιστροφής αυτής της διαδικασίας και εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την επόμενη της εκλογής προέδρου.

Ο κ. Αρσένης είπε ότι ο κ. Σημίτης έπρεπε να είναι παρών στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την αυτοκριτική του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά θα ήθελε να συμπεριλάβει σε αυτήν και την στάση του στο \"Σχέδιο Ανάν\".

Επίσης ο κ. Αρσένης τάχθηκε υπέρ της ξεκάθαρης πολιτικής φυσιογνωμίας και του κατάλληλου στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ.

Για \"θολή εικόνα\" του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Χρήστος Βερελής, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι \"αφήσαμε το έργο μας στην κριτική και την σκύλευση από την ΝΔ\".

Αναφερόμενος στον κ. Σημίτη, ο κ. Βερελής είπε ότι ενώ \"κυβέρνησε επί 8 χρόνια με σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν διανοήθηκε ποτέ να κάνει αναφορά σε συνωμοσίες και υπονομεύσεις\" και πρόσθεσε ότι \"θέλω να είμαι βέβαιος ότι στις 12 Νοεμβρίου όλοι θα ακολουθήσουμε την ίδια λογική\".
Πηγή: skai.gr