Ομιλία Γκιούλ, εφ' όλης της ύλης

Το 2004 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στο Κυπριακό όταν απορρίφθηκε το σχέδιο Αναν, το οποίο είχε την υποστήριξη όλων των "μεγάλων δυνάμεων", υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίου για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που διοργανώνει το Ιδρυμα "German Marshal Fund" στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Γκιουλ μίλησε κυρίως για τις εξελίξεις στο Ιράκ και τις προσπάθειές του για τη μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο. Σημείωσε ότι η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου πόλη του Κιρκούκ δεν θα πρέπει να αποδοθεί στον έλεγχο μίας μόνο εθνότητας, όπως είναι οι Κούρδοι, αλλά αντίθετα να αποτελεί μια πολυπολιτισμική πόλη ενός ενιαίου Ιράκ.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι το βόρειο Ιράκ αποτελούσε για αιώνες μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γι αυτό η Τουρκία γνωρίζει καλά και ενδιαφέρεται για το μέλλον της περιοχής.

Για την τροπολογία που θα συζητηθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο περί αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε ότι θα είναι μια εξέλιξη αρνητική που θα αποτελέσει απειλή για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Προειδοποίησε δε ότι τη στιγμή που οι Τούρκοι πολεμούν μαζί με τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν και προσφέρουν την χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, ο τουρκικός λαός θα αισθανθεί προδομένος από μία τέτοια εξέλιξη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο κ. Γκιουλ εξέφρασε, επίσης, την υποστήριξη της Αγκυρας στο σχέδιο του μεσολαβητή του ΟΗΕ Αχτισάαρι για το Κόσοβο, σημειώνοντας την ανάγκη προστασίας της μειονότητας της περιοχής.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα κατάφερε να σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία και υλοποιεί μία "σιωπηρή επανάσταση" εκδημοκρατισμού και κοινωνικής προόδου, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της ευρύτερης περιοχής καθώς συμβάλλει στη σταθεροποίησή της.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr