Οικονόμου: Κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown, κανένα επιπλέον μέτρο σε εμβολιασμένους

«Δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως δεν εξετάζεται και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στόχος μας, εξήγησε, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη δόση για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, όσο και με την τρίτη δόση για όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Για το σκοπό αυτό  Κινητές Μονάδες -σε πλήρη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους- συνεχίζουν τις εξορμήσεις  με έμφαση στις περιοχές  που υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως και η ενημέρωση από κάθε δυνατή πηγή των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν και πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε περίπου 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, 500.000 συμπολίτες μας δηλαδή, αποφάσισαν, έκαναν το βήμα και θα εμβολιαστούν, θα πάρουν αυτό το προνόμιο της επιστήμης που είναι ο πιο ασφαλής τρόπος θωράκισης απέναντι στη βαριά νόσηση στον κορωνοϊό. Ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού της τρίτης δόσης.

Να υπογραμμίσω ταυτόχρονα ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν όπως έχουμε πει αποκλειστικά τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτούς, δηλαδή, που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με την βαριά νόσηση και μεταφέρουν πολύ πιο εύκολα τον ιό στο περιβάλλον τους και στην κοινότητα. Τα μέτρα έχουν ως στόχο τη δική τους προστασία, έχουν ως στόχο την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Όπως είπα και προηγουμένως υπάρχουν θετικά δείγματα ότι τα μέτρα αυτά -η έμμεση πίεση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας- έχει φέρει αποτελέσματα.

Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που δέχονται αυξημένη πίεση. Όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα το Υπουργείο Υγείας ανέπτυξε  συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία σε κλίνες non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές. Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης, όπου -παρά τα κίνητρα- δεν καλύφθηκαν εθελοντικά οι έκτακτες ανάγκες -μιλώ για τη στελέχωση του τμήματος υγείας με ιδιώτες γιατρούς- έχει ξεκινήσει, υπάρχει σε εξέλιξη, η επίταξη υπηρεσιών γιατρών Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής.  

Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, μέσα σε μια περίοδο που ζούμε την έξαρση της πανδημίας, η Κυβέρνηση μεριμνά για την προστασία της δημόσιας υγείας και την διασφάλιση του δημοσίου αγαθού. Έγνοια μας ήταν και παραμένει να προσπαθούμε καθημερινά να φροντίζουμε ολόπλευρα την πατρίδα και τους πολίτες και στο μέτωπο αυτό.  

Η έξαρση της πανδημίας τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συνδέεται παντού με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, και ασκεί σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι χώρες με συστήματα υγείας πολύ μεγαλύτερα από το δικό μας που αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς τους σε γειτονικές χώρες. 

Έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και στη χώρα μας, όπου δυστυχώς η εμβολιαστική κάλυψη σχετίζεται απόλυτα με τις περιοχές που παρατηρείται η όξυνση, με τους διασωληνωμένους στις εντατικές και με τους ανθρώπους που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους. 

Μέτρα για υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ

Η Kυβέρνηση, μέσα σε ένα πανευρωπαϊκά δυσχερές περιβάλλον, στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία. Πέρα από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για την κάλυψη ενός πολύ σημαντικού κομματιού των αυξήσεων στην ενέργεια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες  στη Βουλή τρείς νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών συμπολιτών μας. Συγκεκριμένα θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

1.Έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου βασικού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το επίδομα θα δοθεί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ. Ήταν μια δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας είναι ένα ηθικό χρέος της Κυβέρνησης και της κοινωνίας απέναντι στους υγειονομικούς μας.

2.Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος 205 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδο που βρίσκεται και δικαιούνται τη στήριξή μας σε μια περίοδο όπως η σημερινή.

3. Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν  επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα έντονο ενδιαφέρον για τα ΑμεΑ, με πολλαπλές ρυθμίσεις θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου, όπως είναι και αυτή η ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr