Κλείσιμο

Οικονόμου: «Εντελώς απρόκλητη και παράνομη» η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε για το θέμα: «Σε ό,τι αφορά  την κατάληψη των δυο τάνκερ, από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη, αλλά  και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και των συμμάχων και των εταίρων μας.

Παράλληλα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πληρωμάτων τους».

Ερωτηθείς στην συνέχεια για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε λέγοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο που είχε κατασχεθεί στην Κάρυστο από πλοίο ρωσικών συμφερόντων, γεγονός που φέρεται να αποτελεί την αιτία πίσω από την κατάληψη των τάνκερ, δήλωσε: «Όποιες ενέργειες αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων έγιναν με βάση διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις εναντίον των οποίων δεν στράφηκαν οι ενδιαφερόμενοι.

Υπήρξαν περιθώρια για να διεκδικήσουν δικαστική αναστολή και δεν το έπραξαν. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, που έχει υπογράψει η χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, έγινε η κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου» είπε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr