Οι συμμαχίες της Αθήνας στο ΝΑΤΟ – Απομονωμένη η Τουρκία

Η διπλωματική μάχη που θα δοθεί από την Τρίτη στην επετειακή –συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυσή της- Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν προοιωνίζεται εύκολη για την Άγκυρα, καθώς αρκετές χώρες στέκονται απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αθήνας. 

Εκτός της Ελλάδας, οι χώρες αυτές είναι η Εσθονία, η Γαλλία, η Λετονία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Λιθουανία. Ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει στους σύμμαχους ότι δεν χωρεί πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι της εντεινόμενης προκλητικής στάσης της Τουρκίας. \

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, ενώ επισκέφθηκε και τη Ρώμη οπού συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε οπότε έχει γίνει προεργασία σε ανώτατο επίπεδο. Παράλληλα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία έχουν τους δικούς τους λογούς αντιπαράθεσης, καθώς η Άγκυρα μπλοκάρει την αμυντική τους αναβάθμιση ζητώντας ως αντάλλαγμα την υποστήριξη της συμμαχίας έναντι της πολιτικής της στην Συρία. Με τα δεδομένα αυτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται απομονωμένος, καθώς ο μόνος ο οποίος αναμένεται να σταθεί στο πλευρό του είναι ο Βίκτορ Όρμπαν. Ερντογάν και Όρμπαν έχουν διαμορφώσει προσωπικές σχέσεις, ενώ η Ουγγαρία έχει ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. «Μπαλαντέρ» σε όλα αυτά είναι η επαμφοτερίζουσα στάση των ΗΠΑ η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σημειώνεται ότι της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου θα προηγηθεί άλλη την Τετάρτη με τον αμερικανό πρόεδρο στο Λονδίνο. Ο κ. Τραμπ θα παραθέσει γεύμα στους ηγέτες ενός κλειστού γκρουπ χωρών, δηλαδή όσων δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς. Την ημέρα της Συνόδου αναμένονται σύντομες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ευρωπαίους ομολόγους του όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ έως στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Πηγή: skai.gr