Οι ευρωτουρκικές σχέσεις απασχόλησαν τη συνάντηση Κώστα Καραμανλή - Μάτι Βανχάνεν

Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με το Φινλανδό πρωθυπουργό κ. Μάτι Βανχάνεν. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται πρωταρχικά από την ικανότητά της να εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και από τη δέσμευσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της, τάχθηκε υπέρ της πλήρους ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξήγησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει το κίνητρο ώστε να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ευρωπαϊκή Τουρκία που σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι προς όφελος όλων, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ενημέρωσε το Φινλανδό ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, ενώ στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ΟΗΕ εξετάζει τις συνθήκες προκειμένου να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Βανχάνεν ότι για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή μας, στο πλαίσιο μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας.
Καθώς η Φινλανδία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες, συζητήθηκαν οι προτεραιότητές της και οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε αυτές. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους στόχους που τέθηκαν από τη φινλανδική προεδρία, η οποία δίνει προτεραιότητα στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, της έρευνας και της κοινωνικής διάστασης αυτών των πολιτικών.
Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι η φινλανδική προεδρία αντιμετωπίζει την επί πλέον πρόκληση να κρατήσει το ζήτημα της Συνταγματικής Συνθήκης σε προτεραιότητα και να προάγει την προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλει να προχωρήσει. Μέσα σε αυτές είναι και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Διευκρίνισε, πάντως, ότι εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά το πέρας της επίσκεψης στη Φινλανδία ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Στοκχόλμη, πρωτεύουσα της Σουηδίας, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γκόραν Πέρσον.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr