Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές 

Για «κυβέρνηση που αυτοσυγχαίρεται μέσα στην καταστροφή», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο OPEN για τις πυρκαγιές.

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «πρώτα απ' όλα η σκέψη όλων μας αυτή τη στιγμή είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο, αλλά και στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και έχουν χάσει τις περιουσίες τους». «Περιμένουμε άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να ακούσουμε και τα μέτρα στήριξης στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση», τόνισε. Ωστόσο προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα όμως έχουμε μια φωτιά η οποία ξέφυγε, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με ανέμους 2 και 3 μποφόρ -γιατί όταν έπιασε η φωτιά οι καταγεγραμμένοι άνεμοι ήταν σε αυτά τα επίπεδα», για να σημειώσει πως «επομένως είναι προκλητικό από πλευράς της κυβέρνησης να λέει ότι "όλα έγιναν υποδειγματικά"». Σε σχέση με το θέμα της επάρκειας των εναέριων μέσων, είπε ότι «υπάρχουν πληροφορίες πως 15 περίπου Καναντέρ δεν μπορούν να πετάξουν λόγω τεχνικών βλαβών και τα Καναντέρ που επιχειρούσαν στην Αττική ξεκινούσαν από τη Σκύρο». «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί, αν ισχύουν, είναι ακόμα πιο προκλητικό να λέγεται ότι όλα έγιναν υποδειγματικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», τόνισε.

 Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «δεν μας ξενίζει αυτή η στάση, γιατί απέναντι σε οποιοδήποτε πρόβλημα τα κυβερνητικά στελέχη διαρκώς αυτοσυγχαίρονται». Ανέφερε επιπλέον ότι «είναι θετικό το γεγονός πως η κυβέρνηση ανακάλυψε τελικά ότι έχουμε συνθήκες ακραίου καύσωνα, γιατί όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τις ακραίες συνθήκες, εισπράξαμε πρώτα λοιδορία και μετά κάποια ψευτο-μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, ατομικής συνεννόησης εργαζόμενου-εργοδότη». «Αφού σήμερα λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη δέχονται ότι έχουμε συνθήκες ακραίου καύσωνα, με συνθήκες και τοξικού νέφους στην Αττική, ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων; Η απάντηση είναι μάλλον κανένα», σχολίασε.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας τη χρονιά που διανύουμε, έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2020 και κατά 110% σε σχέση με το '19», στοιχεία που, όπως είπε, «δεν έχουν συμπεριλάβει τις καταστροφές των τελευταίων 2 ημερών». Επισήμανε ότι «είναι πλέον προφανές ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης είναι τι κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι ως αποτέλεσμα του «αντιπεριβαλλοντικού νόμου» επί θητείας Χατζηδάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, «αυτή τη στιγμή στην Αττική αντί να σχεδιάζουμε πώς θα προχωρήσει η ανακύκλωση απορριμμάτων, σχεδιάζουμε τη δημιουργία δύο νέων μονάδων καύσης σκουπιδιών το 2022». «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν το να καίμε σκουπίδια το 2022 κλιμακώνει ή όχι την κλιματική κρίση που ζούμε αυτή τη στιγμή», είπε.

«Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη»

Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη, σημειώνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία, όπως υποστηρίζει, σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Επιπλέον, επικρίνει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την εικόνα τους να αλληλοσυγχαίρονται, εικόνα, ωστόσο, που «δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», προσθέτει.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει η κ. Γεννηματά και συμπληρώνει πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη. Η επικοινωνιακή εικόνα πρωθυπουργού και υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειες τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι».

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας», τονίζει η κ. Γεννηματά, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θυμίζουν, την ίδια ώρα, την πρότασή τους για την Εθνική Ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία, όπως είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον κοινοβουλευτικό τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καμίνη και τον γραμματέα του αντίστοιχου τομέα, Π. Καρκατσούλη.

Αλλά, «το αγνόησαν. Το επαναφέρουμε, γιατί τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχισθούν. Και δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση», προσθέτει η κ. Γεννηματά.
Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι η αποκατάσταση «να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες να αποζημιωθούν. Να υπάρξει αυστηρό σχέδιο για την αναδάσωση και το περιβάλλον. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή».

«Τέλος, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες και τη στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δήμων και τους εθελοντές που έδωσαν και δίνουν μάχη για να μας προστατεύσουν», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
 

Πηγή: skai.gr