"Οι αγρότες δεν μπορεί να αποτελούν περιθωριακό κοινωνικό στρώμα"

"Οι αγρότες δεν μπορεί να αποτελούν περιθωριακό κοινωνικό στρώμα"
Στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης έθεσε τους αγρότες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι "οι αγρότες δεν μπορεί να αποτελούν ένα περιθωριακό κοινωνικό στρώμα".

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε "οριζόντια μέτρα", όπως η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 7% σε 11%, διάθεση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και στους αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν 300 εκ. ευρώ και αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 450 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης αγρότες να σπεύσουν να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και τόνισε ότι το υπουργείο θα ενισχύσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς για να μη χαθεί ο δημόσιος πλούτος και η περιουσία των αγροτών.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι το αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με στοιχεία της Γιούροστατ μειώθηκε κατά 16% και η αξία της αγροτικής παραγωγής κατά 17%, μια μείωση που ισοδυναμεί με απώλεια αγροτικού εισοδήματος κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ακόμη ότι το ποσοστό της ψηφιοποίησης της χώρας έχει φτάσει κατά μέσο όρο το 68% και δήλωσε ότι στο τέλος Ιανουαρίου του 2010 το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 και 26 Ιανουαρίου ανοίγει ένας κοινωνικός διάλογος με την ΟΚΕ σε βασικά ζητήματα πολιτικών του νέου γενικού αγροτικού μοντέλου το οποίο θα περάσει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενη στο "πακέτο" των αποζημιώσεων του περασμένου Ιανουαρίου των 486 εκ. ευρώ που - όπως είπε - κάποιοι θέλουν να επαναληφθεί ενώ μας εξέθεσε στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημιουργήσει με τα μέτρα στήριξής της πολλαπλές ταχύτητες και ανισότητες στην ελληνική ύπαιθρο και τους αγρότες, ούτε να επανεθνικοποιήσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Πηγή: skai.gr