Οι 10 αρχηγοί κρατών με βραβείο Νόμπελ

Οι 10 αρχηγοί κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν τιμηθεί με την ίδια διάκριση -από το έτος 1906 και μετά

 

 1906

 Θεόδωρος Ρούσβελτ (1901-1909)

 Πρόεδρος ΗΠΑ, που τιμήθηκε για την συνδρομή του στις ρωσο-ιαπωνικές ειρηνευτικές διαβουλεύσεις

 1919

 Γούντροου Ουϊλσον (1913-1921)

 Πρόεδρος ΗΠΑ, που τιμήθηκε για την απόφασή του να κρατηθούν οι ΗΠΑ μακρυά από τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τα τρία πρώτα έτη του.
 1926

 Αριστίντ Μπριάν

 Έντεκα φορές πρωθυπουργός της Γαλλίας, 20 φορές υπουργός. Συνεισέφερε στη "Συνθήκη Ειρήνης του Λοκάρνο(Γαλλία-Γερμανία) και γιαυτό τιμήθηκε από κοινού με τον Γουσταύο Στρέσεμαν.
 1971

 Βίλι Μπράντ

 Ο καγκελάριος Γερμανίας, από το 1969 έως το 1974, τιμήθηκε για την "Οστπολιτίκ" του-- την πολιτική του έναντι της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και των άλλων κρατών της "ανατολικής Ευρώπης".
 1978    Τιμήθηκαν από κοινού οι Ανουάρ ελ Σαντάτ και Μεναχέμ Μπεγκίν. Ο Σαντάτ, που δολοφονήθηκε το 1981 στο Κάϊρο στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, τον Νοέμβριο 1977 είχε επισκεφθεί επίσημα την Ιερουσαλήμ.
 1987

 Οσκαρ Αρίες Σάντσες

 Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, που τιμήθηκε για την ειρηνευτική συνεισφορά του αναφορικά με τους "τοπικούς" πολέμους στην Κεντρική Αμερική καθ' όλη τη δεκαετία του 1980
 1990

 Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο πρόεδρος της τότε ΕΣΣΔ από το 1985 έως το 1991. Τιμήθηκε για την "περεστρόϊκά" του, πολιτική εκσυγχρονιστική, όσο και αποκεντρωτική, συνέβαλε επίσης να "λιώσουν" οι πάγοι του "Ψυχρού πολέμου" Ανατολής και Δύσης, όπως ταυτόχρονα και στη φιλελευθεροποίηση της σοβιετικής οικονομίας.
1993

Φρεντερίκ ντε Κλερκ

Ο λευκός πρόεδρος,τη χρονιά εκείνη, της Νότιας Αφρικής, επειδή αμέσως μόλις εξελέγη πρόεδρος τερματίστηκε η για δεκαετίες εφαρμογή του "απαρτχάϊντ", ενώ στην αρχή του 1990 εγκρίνει την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα, που είχε ήδη εκτίσει 27 έτη στη φυλακή.
1994

Γιτζάκ Ραμπίν, Σίμον Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ

Για τις προσπάθειες όλων να γίνει ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Χρονικά, προηγήθηκαν πολύμηνες μυστικές συνομιλίες στη Νορβηγία κι ακολούθησε η "Διακήρυξη Αρχών, αναφορικά με την παλαιστινιακή αυτονομία στην Ιεριχώ και στη Λωρίδα της Γάζας"--η οποία υπογράφηκε, τελικά, στην Ουάσινγκτον από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
2000 Κιμ Ντάε Γιούνγκ Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, επειδή το έτος εκείνο έκανε επίσημη επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, όπου και συνομίλησε με τον ομόλογό του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ
Πηγή: skai.gr