Θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή η εξέταση «Κελέση» - «Σαράφη» με ή χωρίς κουκουλές

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τη δια ζώσης εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και μόνη προστασία αυτή των κωδικών τους ονομασιών «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» έναντι της εναλλακτικής των τεχνικών μέσων, αποφάσισε οριστικά η πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) της Προανακριτικής Επιτροπής, εκτιμώντας ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχαν καταθέσει και ενώπιων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο και απορρίπτοντας τα αιτήματα των μαρτύρων για διαφορετικό τρόπο ή πλήρους αποφυγής της εξέτασης.

Αστυνομικός θα υποδείξει/αποσαφηνίσει το «με κουκούλα ή χωρίς»

Ωστόσο, το αν πράγματι αυτές ήταν οι συνθήκες της 4η Δεκεμβρίου 2019, βάσει της έκθεσης των επίμαχων καταθέσεων που δεν περιγράφουν ειδικές συνθήκες περί κουκούλας, μάσκας, γυαλιών περούκας ή άλλων στοιχείων ή με κάποια αλλοίωση των χαρακτηριστικών, όπως ισχυρίζεται ο ένας των μαρτύρων «Μάξιμος Σαράφης», αποτελεί επισήμως τουλάχιστον μέχρι στιγμής μυστήριο.

Αν και μέλη της Προανακριτικής υπενθύμιζαν την αναφορά της ΓΑΔΑ ότι στην περίπτωση της δια ζώσης εξέτασης δεν προβλέπεται από το νόμο εξοπλισμός κάλυψης ή αλλοίωσης χαρακτηριστικών, η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί πιθανότατα αύριο και μεθαύριο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, εξελίσσεται σε θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή. Κι αυτό γιατί πηγές της Προανακριτικής υποστήριζαν ότι ο τρόπος θα υποδειχθεί και θα αποσαφηνιστεί με τη μετάβαση του εξαμελούς κλιμακίου στον υποδεικνυόμενο χώρο από αρμόδιο αστυνομικό που έχει αναλάβει την ευθύνη των προστατευόμενων μαρτύρων.

Έχει «κλειδώσει» (;) η εξέταση χωρίς κουκούλες ή άλλα μέσα αλλοίωσης

Άλλες πηγές πάντως εκτιμούν ότι το Προεδρείο της Προανακριτικής πιθανόν γνωρίζει ήδη τις λεπτομέρειες εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων και ότι αυτή θα γίνει χωρίς «κουκούλες», αλλά αποφεύγει να ανοίξει εκ των προτέρων πλήρως τα χαρτιά για λόγους προστασίας της μυστικότητας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής

Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της βίαιης προσαγωγής της αποκαλούμενης Κελέση, η οποία αρνείται - χωρίς να έχει το δικαίωμα - την εξέτασή της από την Προανακριτική, αλλά και του λεγόμενου «Σαράφη» στην περίπτωση που διατυπώσει άρνηση για κατάθεση με τα φυσικά του χαρακτηριστικά.

«Θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δεν αποκλείεται η βίαιη προσαγωγή», σημείωσε πηγή της Προανακριτικής. 

Κομβικής σημασίας οι μάρτυρες για να διαπιστωθεί πιθανή φυσική αυτουργία

«Πυρήνας της έρευνάς μας είναι εάν στην ενδεχόμενη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες είχαν κομβικό ρόλο και αν καταστρατηγήθηκε ο νόμος περί προστασίας μαρτύρων (σ.σ. παράνομη ένταξή τους στο καθεστώς) για την άσκηση διώξεων πολιτικών. Γιατί τότε δεν θα είναι απλώς συνεργοί αλλά και φυσικοί αυτουργοί στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση που εξετάζουμε για τον κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτό ερευνούμε και για να το κάνουμε πρέπει να εξετάσουμε και τους συγκεκριμένους μάρτυρες. Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν είναι άσχετοι ή δεν εμπλέκονται με κάποιο τρόπο; Μπορεί να έχουν δυνητικά ρόλο αυτουργού», υπογράμμιζε πηγή της Προανακριτικής, επισημαίνοντας την κομβικής σημασίας κατάθεση των «Κελέση» και «Σαράφη».

Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποχή από εξέταση χωρίς «κουκούλες»

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε απομονωμένος, καθώς η επιμονή του για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων αποκλειστικά με κουκούλα ή άλλα μέσα κάλυψης/αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους, πήγε ένα βήμα παραπέρα με τη δήλωση του εισηγητή του κόμματος, Σπύρου Λάππα, περί αποχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ενδεχόμενη δια ζώσης εξέταση με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

«Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», φέρεται να φώναξε  ο κ. Λάππας εντός της αιθούσης, προκαλώντας κατά πληροφορίες σχόλια περί «μάχης ανωνυμίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε κωδικές ονομασίες δεν θέλει το ΚΚΕ - Προϊδεάζει για αποχή

Υπέρ της εξέτασης όχι απλώς χωρίς «κουκούλες» αλλά και χωρίς καν τις κωδικές τους ονομασίες, κοινώς με την πραγματική τους ταυτότητα, τάχθηκε το ΚΚΕ, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική θα απόσχει από την εξαμελή αντιπροσωπεία των βουλευτών που θα αναλάβουν την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Θα πάμε μέχρι εκεί και αν πάει να γίνει κατάθεση διαφορετικά θα αποχωρήσουμε», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο εισηγητής του κόμματος στην Επιτροπή, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τεταμένο το κλίμα στην ψηφοφορία για την εξέταση των προστατευόμενων

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με δεδομένο ότι σήμερα λαμβάνονταν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο διάλογος που διημείφθη φέρεται να έχει ως εξής:

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση.

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ):  Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τι ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας.

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό.

Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που η ΝΔ, που ψήφισε το νόμο,  ζητά να εξετασθούν δια ζώσης και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον καταψήφισε, φώναζε και κραύγαζε υπερασπίζεται με σθένος τον νόμο της "κουκούλας". Στο ΚΚΕ είμαστε κατά του νόμου και της διαδικασίας. Όσοι λένε αλήθεια δεν χρειάζονται κουκούλα. Δεν συμμετέχουμε χωρίς η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων να είναι με ονόματα και δια ζώσης».

Υπέρ της εξέτασης «Κελέση» - Σαράφη» χωρίς μέτρα προστασίας των χαρακτηριστικών τους, ιδίως εφόσον αυτό συνέβη και στον Άρειο Πάγο τον περασμένο Δεκέμβριο, τάχθηκε και η Ελληνική Λύση.

Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής/ ΝΔ): Ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο όχι από τους βουλευτές. Έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων από εισαγγελείς, για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται το νόμο.  

Ζαχαρής «εγκαλεί» Τουλουπάκη για επιλεκτική αποστολή εγγράφων στην Επιτροπή

Την ίδια ώρα, τους ισχυρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη περί αδυναμίας αποστολής στην Προανακριτική εγγράφου του FBI, που εμπλέκει - κατά την ίδια πάντοτε - πολιτικό πρόσωπο στην καταγγελλόμενη «σκευωρία», επειδή είναι εμπιστευτικό, φέρεται να απορρίπτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής που ελέγχει τους δικονομικούς χειρισμούς της, σημειώνοντας ότι είναι υποχρεωμένη να αποστείλει το σύνολο των εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία, καθώς στην  ελληνική έννομη τάξη δεν προβλέπονται απόρρητα έγγραφα κατά την έρευνα ποινικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Ζαχαρής, με επιστολή του, φέρεται να επισημαίνει τα εξής: «επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη».

Η επιστολή Ζαχαρή, δε, ερμηνεύεται από μέλη της Προανακριτικής ως έγκληση της κ. Τουλουπάκη για προσκόμματα στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη για το θέμα στην ειδική Επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί από την κ. Τουλουπάκη να αποστείλει άμεσα στην Προανακριτική  το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας της Novartis, συμπεριλαμβανόμενων όσων έχει παρακρατήσει μέχρι σήμερα.

Έντονη δυσαρέσκεια για την επιστολή Τουλουπάκη - Πλεύρης: «Μας θεωρεί γκάγκστερ»

Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ήταν η δυσαρέσκεια της ΝΔ για την επιστολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς προς την Προανακριτική Επιτροπή, με την οποία προέκρινε την εξέταση των «Κελέση» - «Σαράφη» με τεχνικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, φέρεται να ζήτησε να επιστραφεί στην κ. Τουλουπάκη η επιστολή της, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό της «νουθεσίες» που προσβάλλουν τα μέλη της Προανακριτικής και αποδίδοντάς της προσπάθεια αμφισβήτησης του κύρους τους παρότι έχουν αρμοδιότητες ανακριτικής αρχής.

«Μας θεωρεί γκάγκστερ, που από εμάς που θα τους εξετάσουμε κινδυνεύουν οι μάρτυρες. Άλλωστε η ίδια τους έδωσε το καθεστώς της προστασίας κατά την προδικασία και χωρίς προστασία τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης. Δεν κινδυνεύουν από την κ. Τουλουπάκη και τον κ. Σοφουλάκη, άρα δεν κινδυνεύουν και από τους βουλευτές. Θα εξεταστούν όπως τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης», φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. 

Πρόσω ολοταχώς για διεύρυνση κατηγορητηρίου Παπαγγελόπουλου

Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης κατά πλειοψηφία, να αποσταλεί αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα,  προκειμένου να απευθύνει ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, για τον τρόπο που μπορεί να διευρυνθεί το κατηγορητήριο  κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πέραν των τεσσάρων αρχικών αδικημάτων για τα οποία ερευνάται.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ, που έχει διατυπώσει τη συγκεκριμένη πρόταση, τάχθηκαν Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν, αντιπροτείνοντας το επίμαχο ερώτημα να απευθυνθεί μετά τη σύνταξη του πορίσματος της Επιτροπής για το ποινικό μέλλον του πρώην αναπληρωτής Υπουργού Δικαιοσύνης.

Η ΝΔ πάντως είναι αποφασισμένη να διευρύνει το κατηγορητήριο, μετά τους «κεραυνούς» τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών που φέρονται να κατήγγειλαν ενώπιων της Προανακριτικής, παρεμβάσεις, μεθοδεύσεις, πιέσεις και εκβιασμούς του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Στόχος τώρα με το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι να καθοριστεί ο τεχνικός τρόπος υλοποίησης αυτής της πρόθεσης, ώστε να είναι θωρακισμένη 100% απέναντι στον κίνδυνο προσβολής της από τον κ. Παπαγγελόπουλο στο Δικαστικό Συμβούλιο εφόσον ο ίδιος παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο.

Πηγή: skai.gr