Κλείσιμο

Ο Καναδάς αναγνώρισε την ΠΓΔΜ

Ο Καναδάς αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία , μετέδωσαν στα νυχτερινά τους δελτία ειδήσεων οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους, σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την εξέλιξη αυτή.

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός των Σκοπίων "Σίτελ", μετέδωσε ότι ο Καναδάς γίνεται η 123η χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.

Ο επίσης ιδιωτικός τηλεοπτικός των Σκοπίων "Κανάλι 5", σχολίασε ότι η ενέργεια αυτή του Καναδά, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον μακροχρόνιο αγώνα της ΠΓΔΜ για την προάσπιση και καθιέρωση του συνταγματικού της ονόματος.

"Η αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας μας από τον Καναδά θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή και σημαντική για την'' Μακεδονία'', αν λάβουμε υπόψην και το γεγονός ότι ο Καναδάς ανήκει στο γκρουπ των οχτώ πλουσιότερων χωρών στον κόσμο -G8", συμπλήρωσε το "Κανάλι 5".

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά στην ΠΓΔΜ, Ζίβκο Γκρούεφσκι, ο οποίος δήλωσε στο "Κανάλι 5" ότι ενημερώθηκε σχετικά από τον πρέσβη του Καναδά στη Σερβία, Ρόμπερτ Μακντάουελ, για την απόφαση της Οττάβα να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.

Ο πρέσβης του Καναδά στο Βελιγράδι, είναι παράλληλα και διαπιστευμένος πρέσβης της χώρας του στα Σκόπια.

Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι ο Καναδάς αναγνώρισε το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ σε διμερές επίπεδο, ενώ στους διεθνείς οργανισμούς θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία με την οποία η χώρα αυτή είναι ενταγμένη στον ΟΗΕ, δηλαδή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με τον ίδιο τρόπο είχε αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ και η Πολωνία, τον Αύγουστο του 2005.
Πηγή: skai.gr