Nικητές ΠΑΣΟΚ - αποχή

Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.  Πρωτοφανή τα ποσοστά της αποχής στη χώρα μας, η οποία έφθασε το 48%.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 99,92% των ψήφων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 36,65% και 8 έδρες και ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 32,30% και 8 έδρες, το ΚΚΕ με 8,35% και 2 έδρες, ο ΛΑΟΣ με 7,15% και 2 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,70% και 1 έδρα και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,49% και 1 έδρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στις ευρωεκλογές μειώνεται σταθερά (φωτό 2).


Τα δεδομένα της "επόμενης ημέρας":

- Για τη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα της Κυριακής συνιστά την πρώτη ήττα από το 2004.

- Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου την πρώτη του εκλογική νίκη.

- Το ΚΚΕ συγκράτησε τα ποσοστά του επιβεβαιώνοντας την υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του.

- Το ΛΑΟΣ με τα ποσοστά που έλαβε μπορεί να διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο στην δεξιά παράταξη. 

- Στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπάρξει προβληματισμός για την υποχώρηση των ποσοστών του.

- Οι Οικολόγοι Πράσινοι με το «ντεμπούτο» τους στην Ευρωβουλή κάνουν και «ντεμπούτο» στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δηλώσεις

"Εμείς πραγματικά, μέσα από την καρδιά μας, ευχαριστούμε τους Νεοδημοκράτες που μας ψήφισαν, που στάθηκαν δίπλα μας αυτή την ώρα. Κατανοούμε απόλυτα, αντιλαμβανόμαστε και αυτούς που απείχαν. Καταλαβαίνουμε το μήνυμα το οποίο στέλνουν. Θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι, πολύ καλύτεροι, στη συνέχεια" δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής της Β΄ Αθηνών, Λευτέρης Ζαγορίτης.

"Έχει τεθεί σε πλήρη αναξιοπιστία το πολιτικό σύστημα" δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου.

Μιλώνταςστο ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια εκπροσώπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη δήλωσε ικανοποιημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα και εκτίμησε ότι η διαφορά θα κυμανθεί περίπου στο 4%.

Στα συμπεράσματα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης.

"Το ένα μήνυμα είναι η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση" ανέφερε ο κ. Σουφλιάς. "Παράλληλα, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το μεγάλο ποσοστό της αποχής και ότι ένας στους δύο δεν ψήφισαν. Μεγαλύτερο ποσοστό της αποχής άγγιξε τη ΝΔ" ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου είχε δηλώσεις ότι δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων και ότι θα γίνει ανάλυση του αποτελέσματος, αφού οριστικοποιηθεί.

"Αντιφατικά" χαρακτήρισε τα exit polls ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 "Ή επιτυχία χρειάζεται ψύχραιμη διαχείριση", δήλωσε στο ΣΚΑΪ η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σιλβάνα Ράπτη.

"Η διαφορά είναι αισθητή. Χρειάζεται περισυλλογή", δήλωσε στο ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα.

"Ειναι μια ημέρα πανηγυρισμού η σημερινή", τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στο "ασυνήθιστο ποσοστό αποχής στις εκλογές, το οποίο θίγει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και αφορά στο πολιτικό και όχι κομματικό σύστημα".

"Πολιτική στροφή" χαρακτήρισε το αποτέλσμα των εκλογών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

"Ο κόσμος δήλωσε ότι θέλει αλλαγή πορείας", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης και σχολίασε πως ο ελληνικός λαός ζητά εκλογές και όχι το ΠΑΣΟΚ.
 
"Για μας είναι αισιόδοξο το αποτέλεσμα", τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

"Ο κόσμος είπε κάνω αποχή δε θα σας ξαναψηφίσω αν δεν αλλάξετε. Περισσότερη δουλειά για όλους και πιο κοντά στον πολίτη" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Για βαθύτατη κρίση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα μίλησε στο σταθμό μας ο τέως πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος κανε λόγο για οικολογική κοινωνική και πολιτική κρίση σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι αλλάζει η εκλογική ψυχολογία με τη λεγόμενη τηλεοπτική δημοκρατία.

"Συγχαίρουμε το ΠΑΣΟΚ για τη νίκη του καθώς και τους Οικολόγους Πράσινους που μπαίνουν στην Ευρωβουλή", αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα Δράση.
Πηγή: skai.gr