Κλείσιμο

Νηφαλιότητα και ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης

Στην ανάγκη ενότητας της Διεθνούς Κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η χώρα μας έχει ενεργό συμμετοχή για την επικράτηση νηφαλιότητας και αυτοσυγκράτησης και στηρίζει ενεργά τις δυνάμεις που επιθυμούν την άμεση κατάπαυση του πυρός. Αναφερόμενη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, παρόλο που διεξάγονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολα συνθήκες. Γνωστοποίησε ότι η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να παραλάβει εντός της ημέρας από το Λίβανο 400 έλληνες πολίτες και πολίτες άλλων χωρών.
Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή για την κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την πολιτική που ασκεί η χώρα μας, έκανε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου, η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.
Υπέρ της ανάπτυξης Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης στο Λίβανο, τάχθηκαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά και η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά της η ισραληνική υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η απελευθέρωση των ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολά θα πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις, με παράλληλη ανάπτυξη λιβανικού στρατού στην περιοχή. Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να εμποδιστεί το Ιράν να εξοπλίζει- μέσω Συρίας- τη Χεζμπολά.
Ψυχραιμία
Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ενδεχόμενες συνέπειές τους στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου,που ασχολήθηκε με την πορεία της οικονομίας και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. «Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο τόνισε ότι προς το παρόν οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν αλλαγή στα σχέδια μας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι χρειάζεται ψυχραιμία.
ΠΑΣΟΚ: Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες
Την έντονη ανησυχία του για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά εδάφη και στο Λίβανο, που δημιουργούν τις συνθήκες για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ καλεί τη διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους περιφερειακούς διεθνείς οργανισμούς, να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση κατάπαυση της σύγκρουσης. Παράλληλα, επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά και σε ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ, καθώς και για ένα Λίβανο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο, χωρίς ξένες παρεμβάσεις».
Πηγή: skai.gr