Κλείσιμο

New Statesman: «Ακροδεξιά αυταρχική ομάδα» η τρικομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα

Λάβρο κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης γενικότερα είναι άρθρο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το βρετανικό περιοδικό New Statesman.

Ο Έλληνας συνεργάτης του περιοδικού και συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει με αφορμή τον εμφανή ξυλοδαρμό των συλληφθέντων του Βελβεντού ότι είναι ώρα να αναγνωριστεί πως η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα είναι μια «ακροδεξιά αυταρχική ομάδα». Ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου είναι: «Επιλεκτική μηδενική ανοχή: είναι πράγματι μια δημοκρατία η Ελλάδα πια;».

Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στις καταγγελίες περί σύμπραξης αστυνομίας – Χρυσής Αυγής και στις επιθέσεις κατά καταλήψεων και χώρων που σχετίζονται με το αναρχικό κίνημα, συνδυάζοντας αυτές τις αστυνομικές επιχειρήσεις με την «οργάνωση αντίστασης από ακριβώς αυτούς τους πολιτικούς χώρους ενάντια στις νεοναζιστικές συμμορίες που γυρνούν στους δρόμους της Αθήνας». Αναφέρεται επίσης ότι αναρχικοί «βαφτίζονται» από την κυβέρνηση εργαλεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση σύλληψης των τεσσάρων, αναφέρεται ότι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για παράδοσή τους όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να διαφύγουν, αλλά ότι παρόλα αυτά υπέστησαν ξυλοδαρμό. «Η χρήση βασανιστηρίων απαγορεύεται ρητώς από το σύνταγμα και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ υπενθυμίζει στους Έλληνες τη χούντα των συνταγματαρχών και το συστηματικό βασανισμό αντιφρονούντων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια σχολιάζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της εκδίκησης κατά όποιου δε συμφωνεί με τα «απολυταρχικά» της σχέδια. Προστίθεται ότι όλα αυτά είναι βαμμένα στο χρώμα του μίσους για όποιους δεν είναι μέλη ακροδεξιών ομάδων και δεξαμενών σκέψης, με τη σημείωση ότι την ιδιότητα αυτή είχε παλαιότερα και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας.

Ο συντάκτης συνεχίζει γράφοντας ότι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ακολουθούν μια ρεβιζιονιστική γραμμή που αναφέρει ότι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, φίλος ενός εκ των συλληφθέντων, θα γινόταν τρομοκράτης αν ήταν εν ζωή. Αυτή η «γραμμή» χαρακτηρίζεται ως «ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης».

Το άρθρο αναφέρει ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να αποκαλύψει και να σταματήσει να συνεργάζεται «με αυτούς που δε διστάζουν να αψηφούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αρνούνται να μεταρρυθμίσουν μια ξεκάθαρα φασιστική αστυνομία και που δε διαβλέπουν ρατσιστικά κίνητρα όταν οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής δολοφονούν μετανάστες στους δρόμους».

Κλείνει γράφοντας ότι είναι ώρα να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Δένδια και άλλων μελών της κυβέρνησης που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, «αν δε θέλουμε να δούμε περισσότερα παιδιά να βράζουν από θυμό και να παίρνουν τα όπλα εναντίον ενός συστήματος που έχει σκοπό να τα βάζει να εργάζονται για ψίχουλα και να τα βασανίζει όταν αρνούνται να συμμορφωθούν». Η τελευταία πρόταση χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ακροδεξιά αυταρχική ομάδα, ενδεδυμένη το λεπτό μανδύα του φιλοευρωπαϊκού φιλελευθερισμού.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο