Νέο εκλογικό τοπίο στην Αττική

Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισαν ομοφώνως την κατάτμηση της Β` Αθήνας σε τρεις νέες περιφέρειες με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η βόρεια περιφέρεια θα έχει 13 έδρες, η νότια 15 και η δυτική 14.
Στο υπόλοιπο Αττικής, που διχοτομείται, η δυτική περιφέρεια θα έχει 4 και η ανατολική 8 έδρες.
Όλες οι νέες ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου θα ισχύσουν στις εκλογές του 2008. Η αναλογικότητα, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, πλησιάζει πλέον το 87%, καθώς 260 βουλευτές θα αναδεικνύονται με απλή αναλογική, ενώ 40 έδρες θα είναι το μπόνους στο πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία, που θα επιτυγχάνεται με ποσοστό 41%.
Με εισήγηση του πρωθυπουργού το κυβερνητικό όργανο δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2005, από όποια θέση και αν βρίσκεται, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για υποστήριξη κοινού υποψηφίου με τη ΝΔ.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τοποθέτηση αυτή συνιστά ομολογία εκλογικής ήττας του κυβερνώντος κόμματος.
Αντιρρήσεις ως προς την κατάτμηση της Αττικής σε πέντε περιφέρειες, είχαν εκφράσει χτες, σε κομματικό επίπεδο, οι κύριοι Γείτονας και Κακλαμάνης, καθώς και η κ. Αποστολάκη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η αύξηση της αναλογικότητας της ψήφου δεν σημαίνει και ριζική τομή στο εκλογικό σύστημα, καθώς - όπως είπε - εξακολουθεί να αναδεικνύει κυβέρνηση τη μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία με το 40% των ψήφων. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΝ για καθιέρωση της απλής αναλογικής και προσέθεσε ότι η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών δεν συνδέεται με την εξυγίανση της πολιτικής ζωής.
Καλπο-νοθευτικό, απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Τσοβόλας κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιό τη και, με τη συναίνεση όλων των παρατάξεων, να καθιερωθεί η απλή αναλογική, ως το πλέον κατάλληλο σύστημα για τη σύγκλιση των κομμάτων με συγγενή ιδεολογία.
Πηγή: skai.gr