Νέο «άδειασμα» Κοτζιά σε Καμμένο για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία, επικαλούμενος σχετικό χωρίο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες, απαντώντας εμμέσως, στην ανάρτηση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που χαρακτήρισε άκυρη την εκλογική διαδικασία στη γείτονα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε το μεσημέρι της Δευτέρας «νομική ερμηνεία» την άποψη Καμμένου για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος. 

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη πΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Για το αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία τον Μάρτιο:

«Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Και εκτίμησε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».

Για το αν περίμενε το αποτέλεσμα:

«Είχαμε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα είναι ανάμεσα στο 40% και 45% . Εμείς από την πλευρά μας περιμέναμε μια συμμετοχή γύρω στο 41%. Τελικά ήταν πιο χαμηλά από αυτό», είπε ο κ. Κοτζιάς που ωστόσο δεν παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν «αμήχανη».

Για το εάν αποτελεί δέσμευση ότι η κύρωση της συμφωνίας θα γίνει από την παρούσα Βουλή:

«Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση».

Για το αν υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση:

«Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» είπε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διαμάχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά  στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πρόσθεσε: «Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

Για τον αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού πλειοψηφίας στη Βουλή για την υπερψήφιση τη συμφωνίας:

Ερωτηθείς αν θεωρεί δεδομένο το «151« απάντησε: «Δεδομένο. Και παραπάνω.  Αν δεν ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές το πρόβλημα θα το έχει η συνείδησή τους. Ειδάλλως το πρόβλημα θα το έχουν οι αρχηγοί το κομμάτων».

Για Κυπριακό: Επανέναρξη των συζητήσεων υπό όρους

«Θεωρώ μεγάλη επιτυχία της κοινής δράσης της Κυπριακής κυβέρνησης και της δικής μας ότι τέθηκαν - για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια- στο τραπέζι των συζητήσεων οι εγγυήσεις και το θέμα της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε: «Αυτή είναι η θέση που έχουμε και είναι πάνω στο τραπέζι προς κουβέντα».

«Για πρώτη φορά οι δυσκολίες που παρουσιάζονται για τη λύση του ζητήματος, δεν τις χρεώνεται η Ελλάδα. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας της δίνει ρόλο και δεν επιτρέπει σε κανέναν να της χρεώνουν πράγματα που δεν θέλει και δεν κάνει» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές απάντησε: «Δεν με απασχολεί καθόλου το θέμα. Σήμερα με απασχολεί το τι χρειάζεται η χώρα και πως μπορώ με όλες μου τις δυνάμεις να την εξυπηρετήσω».