Κλείσιμο

Νέα πρόκληση από Σκόπια

Με νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ συντηρούν τη γραμμή της αδιαλλαξίας τους τα Σκόπια, λίγες μόνο ημέρες πριν από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι αδιαπραγμάτευτο.

Παράλληλα, ο κ. Τσερβένκοφσκι επεσήμανε ότι "κάποια χώρα" βάζει εμπόδια στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις αυτές προκλήθηκαν από ερώτηση που έθεσε ο μόνιμος πρέσβης της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ Αναστάσιος Κριοκούκης, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσερβενκόφσκι να απαντήσει γιατί στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων η ΠΓΔΜ δεν κάνει ένα βήμα πίσω.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε υψηλούς τόνους ο κ. Μεϊμαράκης διεμήνυσε ότι "θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε". Παράλληλα, κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τη πολιτική της αδιαλλαξίας που έχουν επιδείξει έως τώρα.

Νωρίτερα, στο περιθώριο της Διάσκεψης δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, τη πεποίθησή του ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στο θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα καταθέσει νέα πρόταση το προσεχές διάστημα, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Ελένοφσκι.

Όπως είπε τη πρόταση αυτή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα την εξετάσει με "τους φίλους μας και με την ελληνική πλευρά".

Μετά τη συνάντησή του με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την πολιτική ασφάλειας, ο κ. Ελένοφσκι ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα βέτο για την επίδοση στην ΠΓΔΜ πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

"Βρισκόμαστε ενώπιον μίας σύνθετης κατάστασης και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτής" δήλωσε ο κ. Ελένοφσκι.

Η νέα συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδος και Σκοπίων κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Νικόλα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως, η οποία θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα αναμένεται εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.
Πηγή: skai.gr