Κλείσιμο

Νέα αντιπαράθεση για τα ομόλογα

Στο προσκήνιο επέστρεψε το θέμα των ομολόγων με έγγραφα που παρουσίασε τη Δευτέρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιϊας και νυν συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Γιάννης Παπακωνσταντίνου, επέτρεψε ως πρόεδρος του Ταμείου, αγοραπωλησίες ομολόγων, κάτι που έφερε ζημία στο Ταμείο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει καταρρεύσει η επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: Στείλαμε όλους τους εμπλεκόμενους στον εισαγγελέα και εκείνος πάνω από 50 άτομα στη δικαιοσύνη. Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη, όπως ισχυριζόσασταν. Είπαμε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ και δεν χάθηκε. Τα ομόλογα πουλήθηκαν από τα ταμεία με κέρδος για όλους.

Σε σχέση με την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως, όποτε η ΝΔ είχε αντίστοιχο αίτημα υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις για ενοχή πολιτικών προσώπων.

Εσείς όμως, βολευόσασταν στα θολά νερά στο γκρίζο σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Μιλούσατε για γαλάζιους μεσάζοντες. Αν οι αετονύχηδες έχουν χρώμα, αυτό είναι πράσινο και καταπράσινο μάλιστα ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, καταθέτοντας στοιχεία για δύο ταμεία:

Το Ταμείο των εφημεριδοπωλών, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, αγόραζε ακριβά και πούλαγε φτηνά, πάντα προς όφελος της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με ζημία 2,6 δις δρχ. μέσα σε δύο χρόνια. Αγόρασε και πούλησε τα ίδια ομόλογα σε μια πράξη ξεκάθαρης φοροαποφυγής, μοιράζοντας με τους μεσάζοντες το ποσόν των κλεμμένων φόρων.

Το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή μέσα σε δύο χρόνια, έχασε 1,5 δισ. δρχ. υπέρ των αετονύχηδων και των μιζαδόρων.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε απώλεια 1,4 εκ. ευρώ από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιΐας, μέσα σε έξι μήνες, από το γύρισμα κεφαλαίου 10 εκ. ευρώ.

Και πρόσθεσε: Οι δύο τελευταίες πράξεις, έγιναν στις 23 και 29 Μαρτίου, του 2004, όταν είχαμε ήδη αναλάβει την κυβέρνηση κι αυτό επειδή η ηγεσία του Ταμείου δεν άλλαξε αμέσως. Την επίμαχη περίοδο, διευθύνων σύμβουλος, ήταν ο προσωπικός σας συνεργάτης, ο εκλεκτός σας, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, που είχε το θράσος να ζητήσει και αποζημίωση. Να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνετε τον γενικό διευθυντή του κόμματός σας.

Το σύνθημά σας γύρισε μπούμερανγκ. Φέρτε πίσω εσείς τα λεφτά κε Παπανδρέου είπε ο πρωθυπουργός.

Αντεπίθεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για θεατρινισμούς, επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ζήτησε εκ νέου εκλογές αναφέροντας επτά λόγους για προσφυγή στις κάλπες.

Ύποπτοι. Εν τω μεταξύ, με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται να καταθέσουν για την υπόθεση των ομολόγων ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, για το ενδεχόμενο διάπραξης εκ μέρους τους του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν περίπου 65 άτομα.
Πηγή: skai.gr