Οι ανησυχίες της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έχουν ενταθεί μετά την ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει πως τυχόν λύση θα πρέπει να «ανταποκρίνεται πλήρως σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις» που συνδέονται με τις «εύλογες ευαισθησίες των Ελλήνων» και να είναι «ενιαία, σφαιρική και οριστική».

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζει, δεν νοείται καν να δοθεί στην ΠΓΔΜ «η δυνατότητα οποιασδήποτε περαιτέρω προσέγγισής της» στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του ΥΠΕΞ, το οποίο κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία. «Η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά την δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε δε μόνον επιβοηθητικά σχόλια», αναφέρει το υπουργείο.

Σε διάψευση των αναφερομένων στην ανακοίνωση Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενο μάλιστα τα τηρηθέντα πρακτικά, που τηρήθηκαν κατά τη χθεσινή (Τετάρτη) ενημέρωση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προχώρησε επίσης με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργού. Καλεί μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία "να επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων".

"Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τα όσα ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ενημέρωση που της παρέσχε το απόγευμα της 4ης Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για άλλη μία φορά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" τονίζει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών. Και επισημαίνει: "Γίνονται, προφανώς, για την εξυπηρέτηση εσωκομματικών σκοπιμοτήτων".

Εξηγεί μάλιστα ότι "η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά την δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε δε μόνον επιβοηθητικά σχόλια. Στη διάρκεια της ενημέρωσης τηρήθηκαν πρακτικά που επιβεβαιώνουν το αναληθές του περιεχομένου της ανακοίνωσης τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων".

Οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό θα συνεχιστούν, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, την Πέμπτη μετά το Πάσχα, με τον κ. Κοτζιά να έχει εκφράσει την ελπίδα πως θα επιτευχθεί αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας.

Το ΥΠΕΞ δεν έχει διαψεύσει πάντως τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική πλευρά να εξετάζει την εναλλακτική λύση διεθνούς συμφωνίας η οποία θα μεταθέτει μεν την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων αλλά περιλαμβάνει τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς – ειδικά τη χρήση του ονόματος erga omnes.

Πηγή: skai.gr