Συνάντηση Δένδια - Μπλίνκεν - Δένδιας: Το ΝΑΤΟ Συμμαχία χωρών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο

Αιχμές κατά της Άγκυρας άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην οποία μετέσχε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. Ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του. 

Το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία και στο Διεθνές Δίκαιο. Συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών στη Σύνοδο

“Κατ’ αρχήν, είχα τη χαρά σήμερα να συμμετάσχω στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου υποδεχθήκαμε την πρώτη παρουσία του νέου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Άντονι Μπλίνκεν. Και για εμένα ήταν μία ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια και θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στη Λιβύη. Ήταν για εμένα μία λαμπρή ευκαιρία να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις και τις ελληνικές ανησυχίες. Εκτός όμως από αυτά, συζητήθηκε η Ατζέντα 2030, το μέλλον του ΝΑΤΟ, πού πηγαίνει, πού πρέπει να πάει η Συμμαχία. Και εδώ ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και ότι συμπεριφορές, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της”. 

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας έβγαλαν κοινή φωτογραφία κρατώντας τις αποστάσεις λόγω κορωνοϊού. «Με τους ομολόγους μου στην "οικογενειακή" φωτογραφία από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο κ. Δένδιας αναρτώντας τη φωτογραφία.  

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής του CDU, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στο επίκεντρο.

 

 

Πηγή: skai.gr