Κλείσιμο

«Ναι» στους αστυνομικούς, «όχι» στους δικαστικούς

Πράσινο φως στα επιδόματα των αστυνομικών, όχι όμως και στις αυξήσεις των δικαστικών άναψε η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, συμφωνήθηκε να καταβληθεί το επίδομα ειδικών συνθηκών που ανέρχεται στο 8%, το οποίο μάλιστα από το 2009 θα αναπροσαρμοστεί στο βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού. Ωστόσο, δεν έγινα κανένας λόγος για την αναγνώριση της πλασματικής μάχιμης πενταετίας, αλλά και για την καταβολή των επιδομάτων στους αστυνομικούς που μετά από τραυματισμό τους καταλήγουν σε υπηρεσίες γραφείου, γεγονός που έκανε τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ να αντιδράσουν μουδιασμένα, επιφυλασσόμενοι να απαντήσουν μετά τη σύγκληση του αρμόδιου οργάνου τους.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, «με τη σημερινή απόφαση υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για αποκατάσταση αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους."Οι ένστολοι, πρόσθεσε, εκτελούν τα καθήκοντά τους κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και το αίτημά τους ήταν συνδεδεμένο με το λεγόμενο εκάστοτε μισθό. ``Συμφωνήσαμε, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι δύο επόμενες δόσεις να συνδέονται με τον εκάστοτε μισθό του ανθυπολοχαγού. Εξετάστηκαν, επίσης, σε θετικό πνεύμα και άλλα αιτήματα, ορισμένα γίνονται δεκτά άλλα δεν θα γίνουν αποδεκτά και λάβαμε υπόψη μας τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, ευχαρίστησε τον κ. Αλογοσκούφη για τη συνεργασία που είχαν, όπως είπε, και την κατανόηση που έδειξε ο υπουργός Οικονομίας. Όλες αυτές τις ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Πολύδωρας, σκεφτόμουν τη σημασία της επίμονης προβολής των αιτημάτων και δεν ήμουν αποκομμένος από την οικονομική πολιτική. Το 8% απαντά σε αίτημα των ενστόλων που διατυπώνεται μια 15ετία.
Επίσης ο κ. Πολύδωρας είπε ότι σέβεται τον προϋπολογισμό και αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τα δημοσιονομικά.
Συνταγματική αναθεώρηση
για τους μισθούς των δικαστικών

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα όπως πρέπει να το αντιμετωπίσει με πρωτοβουλία θεσμική στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταφέροντας παράλληλα τη διαφωνία του κ. Παπούλια για την απόφαση του Μισθοδικείου.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, είχε κάνει λόγο για σοβαρές νομικές και πολιτικές παραμέτρους, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να αντιμετωπιστεί με σωφροσύνη.
Σύμφωνα με νέα απόφαση του Μισθοδικείου, οι αποδοχές των δικαστικών θα πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των υπαλλήλων Δημόσιας Διοίκησης. Ως βάση για τις αυξήσεις, σύμφωνα με την νέα απόφαση, το Μισθοδικείο θέτει τις αποδοχές του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών που ανέρχονται περίπου σε 9.000 ευρώ, ενώ η πρώτη απόφαση εξομοιώνει τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών με αυτές του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.
«Οι αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών δε θα ξεπεράσουν το 15% - 25% και δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα δοθούν σε βάθος χρόνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, υπενθύμισε τη φράση του πρωθυπουργού ότι δεν είναι σωστή να καθορίζεται η εισοδηματική πολιτική από δικαστικές αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα χρήματα δύσκολα υπάρχουν». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς των βουλευτών.
Πηγή: skai.gr