«Ναι» από τη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Ολοκληρώθηκε περίπου 1,5 ώρα μετά τα μεσάνυχτα η μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση ή όχι Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αποφασίστηκε με 173 «ναι» η σύσταση προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Από την συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και το συνολικό χειρισμό του θέματος, τα κόμματα ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση.

Αρχικά ανακοινώθηκε πως η Βουλή με 172 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 άκυρα κι ένα λευκό αποφάσισε στη 01:25 το πρωί της Τετάρτης την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τεσσάρων ποινικών αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Λίγο πριν τις 02:00 το πρωί όμως, ξεκίνησε επανακαταμέτρηση, προφανώς λόγω κάποιου λάθους στην προσμέτρηση των ψήφων.
Τελικά όπως έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα ήταν 173 ψήφοι υπέρ της παραπομπής, 83 κατά, ένα λευκό και τέσσερις άκυρες ψήφοι.
 

Αναλυτικά, στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 261 βουλευτές. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 256, άκυρα 4 και 1 λευκό. Υπέρ της πρότασης της ΝΔ τάχθηκαν 173 βουλευτές, ενώ 83 καταψήφισαν.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ και ο Νίκος Φίλης για λόγους υγείας και οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Τζάκρη που βρίσκονται στο εξωτερικό. Και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή πρόθεσης ψήφου (δεν προσμετράται) δήλωσαν πως εάν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν την πρόταση της ΝΔ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.  

Οι βουλευτές άκουγαν το όνομά τους και έπαιρναν ένα φάκελο και ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τρεις απαντήσεις για να επιλέξουν: «ναι», «όχι», «παρών». Κάποιοι είχαν στείλει επιστολικές ψήφους.

Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να εξαπολύει πυρά προς όσους τον κατηγορούν, προειδοποιώντας ότι τις επόμενες ημέρες έχει ακόμη πολλά να πει.

Για πολιτική δίωξη εναντίον του, και για εγκληματική οργάνωση που τον έχει στοχοποιήσει, έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής σε βάρος του. 

Όπως ανέφερε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να τεκμηριώνουν οποιαδήποτε ενοχή του για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, για πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προανήγγειλε προσφυγή του στον Άρειο Πάγο για να προστατευθεί. 

Από την συνεδρίαση της Ολομέλειας, αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και το συνολικό χειρισμό του θέματος ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε την πρόθεση του να υπερψηφίσει.

Πηγή: skai.gr