"Μύλος" στη Βουλή για τη μη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων της Χρυσής Αυγής

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Νομοθετική ρύθμιση, για να διασώσει το κύρος του και να κλείσει την πληγή, που ο ίδιος άνοιξε ως κυβέρνηση με την συνολική κατάργηση της ρύθμισης επιβολής στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από τον Ποινικό Κώδικα και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που ευνόησε τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, απαιτεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή.

Το «τελεσίγραφο» του Γιάννη Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ) - και μάλιστα στον απόηχο των «κεραυνών» του Σταύρου Κοντονή - προς την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία επαναφοράς της ποινής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής μέχρι το μεσημέρι, ειδάλλως θα το πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε το ομαδικό σφυροκόπημα της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που υπενθύμισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που επέφερε την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο του 2019, μειώνοντας παράλληλα στο μισό και την ποινή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τώρα επιχειρεί υποκριτικά «ρελάνς».

Οι αιχμές, δε, του κ. Ραγκούση περί άρνησης της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει οριστικά το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να στείλει νέο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας, δυναμίτισε περαιτέρω το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα.

Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 και η παριστάμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, χαρακτήρισαν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υποκριτική, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά για θράσος, υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και απόπειρα απόσεισης των ευθυνών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τονίστηκε, δε, ότι με την κατάργηση στον Ποινικό Κώδικα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενης ποινής στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ακόμα και αλλαγή του Ποινικού Κώδικα δεν θα είχε αποτέλεσμα, καθώς ισχύει ο ευμενέστερος νόμος, δηλαδή αυτός του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε λίγο αργότερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, ώστε να αφαιρεθεί από τους Χρυσαυγίτες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, σημειώνοντας ότι ο Ποινικό Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζε ότι για το δικαίωμα του εκλέγειν η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογικής νομοθεσίας.

«Γεννηθήκατε στις ρίζες του τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας. Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των Θεσμών. Οσα δεν κάνατε τα κάνουμε εμείς.

Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι πήγατε βόλτες στο Αιγαίο με αυτούς τους φασίστες. Με αυτούς φωνάζατε στην άνω και την κάτω πλατεία», αντεπιτέθηκε με οξύτητα ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατηγορώντας τον κ. Ραγκούση για πρόχειρες «συνδικαλιστικές προτάσεις» και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων αντί – όπως είπε - να ζητήσει συγγνώμη για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας, επισημάνθηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από υποκριτική είναι και αντισυνταγματική, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ρητά στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μόνο μετά από αμετάκλητη ποινική καταδίκη.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται η προαναγγελία του Υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, για ρύθμιση αντιμετώπισης του ζητήματος δια του εκλογικού νόμου, πιθανότατα όπως ερμηνεύθηκε αναφορικά με τα κωλύματα του δικαιώματος του εκλέγειν. 

«Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Η προηγούμενη κυβέρνηση το αφαίρεσε ως ποινή και βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη, που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει σε λίγες μόλις ώρες .

Ξεκαθάρισε, δε, πως σε κάθε περίπτωση η όποια ρύθμιση δεν μπορεί να ξεφύγει από τη στέρηση μετά από αμετάκλητη απόφαση καθώς αυτό προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα.

«Αναδρομικά δεν μπορεί να επιβληθούν ποινές. ¨Έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε να γίνει μια καταγραφή. Το σύνταγμα είναι σαφές. Μιλάει για αμετάκλητη καταδίκη. Δεν υπάρχει περιθώριο να ξεφύγουμε. Η εκλογική νομοθεσία το ίδιο. Όταν έρθει η ώρα – και μη  βιάζεστε δεν έχουμε εκλογές σύντομα - θα υπάρξει πρόβλεψη και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση δεν θα μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα μετά από αμετάκλητη απόφαση όπως λέει το Σύνταγμα.  Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του κ. Λιβάνιου σε πιθανή λύση, αφορούσε σε μελλοντική συνολική ρύθμιση τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας, ώστε να στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν αμετάκλητα καταδικασμένοι για συγκεκριμένα κακουργήματα. 

Στην παρούσα φάση πάντως, από τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου,  διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να εξεταστεί οτιδήποτε – εν αναμονή της απαγγελίας των οριστικών ποινών από το δικαστήριο – ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αναζήτηση μίας ασφαλούς λύσης από την κυβέρνηση, που θα αποτρέπει άλλους κινδύνους, προσιδιάζει σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες και δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να επιλυθεί μετά τα προσκόμματα που προκάλεσαν οι αλλαγές της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
 

Πηγή: skai.gr