Μύδροι ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Παρά το συναινετικό κλίμα που διαφάνηκε στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ περί συνταγματικής κατοχύρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς της «θράσος» και χρήση του προνοιακού κράτους ως φιλανθρωπικό μηχανισμό, απαντώντας με αυτό τον τρόπο  στη ρητορική κυβερνητικών πηγών περί έμπρακτης απόδειξης του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης στους πλέον αδύναμους πολίτες, στους οποίους απλώνει δίχτυ ασφαλείας και περί συνταγματοποίησης ενός στοιχήματος του πρωθυπουργού το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αφού πολέμησε, υποχρεώθηκε να υιοθετήσει νομοθετικά κατόπιν πιέσεων των δανειστών.

«Θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  όταν ο ίδιος ο κ.Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης;», σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συνταγματοποιεί τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά 1 δις και ενσωμάτωσή τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στον αντίποδα η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αναθεώρηση του Συντάγματος « διακηρύσσει ότι το  προνοιακό κράτος για την Αριστερά δεν είναι μόνο προστασία κατά της ακραίας φτώχειας, αλλά προστασία του παιδιού, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη».

Επικρίνοντας συνολικά τη στάση της ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση με αιχμή τα κοινωνικά δικαιώματα, οι ίδιες πηγές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συνταγματοποίεί το νεοφιλελευθερισμό, δημιουργώντας  παγίδα φτώχειας και μηχανισμό συμπίεσης του κατώτατου μισθού.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν επίσης ότι:

- Το 2017 όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ το έπαιρναν 700.000 άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του κ. Βρούτση, το παίρνουν 450.000 άτομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των πολίτικων του μείωσε την ακραία φτώχεια.

- Το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δις και την παραδώσαμε 3,5 δις σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. 

- Το προνοιακό κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός αλλά μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση όρων ισοτιμίας των πολιτών. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί τις ανισότητες φυσική κατάσταση.  

Πηγή: skai.gr