Μπρα ντε φερ Άδωνι Γεωργιάδη - Νίκου Παππά για τον αναπτυξιακό νόμο

Της Ναντίν Χαρδαλιά
 
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παππάς στη Βουλή για τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου με αφορμή τις αιχμές και την ειρωνεία που επιστράτευσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο κ. Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από «σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία», καταστρατηγεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, οδηγεί σε εργασιακή απορύθμιση και διευκολύνει τις απολύσεις, επαναλαμβάνοντας τη συνταγή που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.
 
«Το νομοσχέδιο κάμπτει το γενικό δημόσιο συμφέρον υπέρ του συμφέροντος των επιχειρήσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας  ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έκανε, δε, λόγο για θολές διατάξεις που προκαλούν ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά τους και κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για υπερσυγκέντρωση εξουσιών ως προς την έγκριση επενδυτικών σχεδίων.
 
Ο ίδιος, δε, αναφερόμενος στη δυνατότητα ένταξης του κλάδου των ταχυμεταφορών στον αναπτυξιακό νόμο, σχολίασε εριστικά: «το ξέρετε ότι θα χρηματοδοτείται με τον αναπτυξιακό το ντελίβερι φαγητού; Θα παραγγέλνετε δηλαδή πίτσες και σουβλάκια κι αυτό θα είναι στον αναπτυξιακό νόμο;».
 
«Οι εποχές κ. Παππά έχουν αλλάξει. Κι επειδή κυβερνήσατε 4,5 χρόνια δεν μπορεί να υποδύεστε το ρόλο που είχατε πριν. Η κυβερνητική σας θητεία σας ακολουθεί.  Αν θέλετε να προκόψετε πρέπει να σοβαρευτείτε. Η αντιπολίτευσή σας είναι μη σοβαρή. Ήδη κοπήκατε. Πήρατε κάτω από τη βάση», σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σηκώνοντας το γάντι και κατηγορώντας για αρχή τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι προήλθε στη συζήτηση αδιάβαστος, καθώς όπως διευκρίνισε ο ίδιος διατηρεί ακριβώς την ίδια αρμοδιότητα που προέβλεπε και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για έγκριση ή απόρριψη ενός επενδυτικού σχεδίου μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας. «Άλλαξε μόνο ο τίτλος του Υπουργού από Οικονομίας και Ανάπτυξης σε Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τίποτε άλλο», τόνισε.
 
Αποκρούοντας, δε, τα πυρά του κ. Παππά περί «ντελίβερι», ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι ο αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ενέτασσε σε αυτόν «παραγωγή online περιεχομένων ενηλίκων».
 
«Δεν λέω τι σημαίνει online παραγωγή για ενήλικες. Δεν θα σας πω δεν ντρέπεστε βάλατε στον αναπτυξιακό τις… Δεν θα πω τη λέξη», σημείωσε, τονίζοντας ότι η ένταξη των ταχυδρομικών και ταχυμεταφορών στο νόμο της ΝΔ στηρίζεται στο γεγονός ότι ο κλάδος διαθέτει 500 επιχειρήσεις με τζίρο ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. «Πείτε ότι διαφωνείτε με την πολιτική αυτή κι αφήστε τα ντελίβερι. Μην πω ότι είχατε βάλει στον αναπτυξιακό ντεκορατέρ και μοντελίστ. Θα μιλάτε σοβαρά στη Βουλή».
 
Συνοψίζοντας ως προς τα οφέλη και τις στοχεύσεις του αναπτυξιακού νόμου ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε υπερήφανος γι’ αυτόν, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του επιδιώκουν την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
 
«Θα μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλικά επιχειρηματική χώρα. Πρέπει να είστε υπερήφανοι ως βουλευτές της ΝΔ γι’ αυτό το νομοσχέδιο γιατί έρχεται όπως λέει η έκθεση της ΤτΕ να προσθέσει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ το χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Με αυτό κόσμος θα βρει δουλειά, θα ιδρυθούν νέες επιχειρήσεις και ναι θα βγουν και κέρδη. Γιατί αυτό πρέπει να προκαλεί δυσανεξία;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
 
Νωρίτερα, βολές κατά της κυβέρνησης είχαν εξαπολύσει και το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.
 
Για νομοσχέδιο το οποίο δεν αποτυπώνει κανένα πραγματικά αναπτυξιακό σχέδιο, ελλά εξαντλείται σε φοροελαφρύνσεις και απορυθμίζει την αγορά εργασίας, έκανε λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος εστιάζοντας στις εργασιακές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ.
 
«Μετατρέπετε την Ελλάδα σε μια χώρα φθηνής εργασίας με όρους εσωτερικής υποτίμησης, φέροντας ανατροπές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιδεινώνετε τους όρους εργασίας», ανέφερε ο ίδιος.
 
Ακόμη πιο σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, υλοποιώντας όσες απαιτήσεις του ΣΕΒ δεν πρόλαβε να εξυπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Τα μνημονιακά μέτρα αξιοποιούνται ως πρόσχημα από τη ΝΔ, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερα προνόμια στους επενδυτικούς ομίλους. Να δώσει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο και τις νέες επενδύσεις και παράλληλα να κλιμακώσει την επίθεση στα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουμε μείνει όρθια από τη λαίλαπα των προηγούμενων κυβερνήσεων, Συνεχίζετε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Στον αντίποδα, για νομοσχέδιο που έχει στόχο την ανάκτηση αξιοπιστίας της χώρας και την αλλαγή του κλίματος υπέρ της για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, έκανε λόγο ο Υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
 
«Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν αξιόπιστο και ελκυστικό προορισμό για μακρόπνοες επενδύσεις που θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού», επισήμανε, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δίνει κίνητρα όπου μπορεί και αίρει εμπόδια όπου απαιτείται.