Μπορέλ: Υψηλή πιθανότητα για ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας

Την «υψηλή πιθανότητα» η Ε.Ε. να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει συμπεριφορά στους προσεχείς μήνες αναδεικνύει με κείμενό του για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Ζοσέπ Μπορέλ. Στη νέα ανάρτησή του στο ιστολόγιό του προ ολίγου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική προχωρά σε μία αναλυτική ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών όπως αυτές εξελίχθηκαν κατά το «δύσκολο 2020».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννη Παλαιολόγο, ο κ. Μπορέλ γράφει ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεφύγουμε από τη δυναμική του tit-for-tat και να επανέλθουμε στην συνεργασία και την εμπιστοσύνη». Αυτό, όπως αναφέρει, ήταν και το «βασικό μήνυμα» των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου – το οποίο επαναλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας. «Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση επ’ αυτού από τουρκικής πλευράς σήμερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο», γράφει.

«Η κατάσταση όμως δεν έχει βελτιωθεί θεμελιωδώς», συνεχίζει. «Συνεπώς η συνολική μας αξιολόγηση της χρονιάς πρέπει να είναι αρνητική. […] Είναι υψηλή η πιθανότητα, αν συνεχίσουμε σε αυτό το καθοδικό σπιράλ, η Ε.Ε. να χρειαστεί να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα, για να πείσει την Τουρκία για τη σοβαρότητά της και την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει το σεβασμό προς τα συμφέροντά μας. Θα καταθέσω έκθεση επ’ αυτού στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο του 2021».

Ο κ. Μπορέλ επαναλαμβάνει ότι «η Ε.Ε. απλώνει το χέρι της προς την Τουρκία ελπίζοντας ότι αυτή θα το αδράξει». Αλλά για να διερευνηθούν τρόποι στενότερης συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω μίας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, «ενέργειες που μπορεί να θεωρηθούν επιθετικές ή αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ε.Ε. πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανανέωση του διαλόγου με την Ελλάδα και την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την κατανόηση ότι πρέπει να οδηγηθούν σε μία ικανοποιητική έκβαση και όχι να συνεχίζονται αενάως. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας σε αυτήν την υπόθεση».

Ο Ισπανός επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. γράφει ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία «έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες», αλλά ότι η κατεύθυνση την οποία έχει πάρει η Άγκυρα «μοιάζει να την απομακρύνει από την Ε.Ε.». Αυτό, σημειώνει, αφορά τόσο τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, «ειδικά σχετικά με τις βασικές ελευθερίες», αλλά και την εξωτερική της πολιτική. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα το 2020, γράφει ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και την Ανατολική Αφρική, το Σαχέλ και τα Δυτικά Βαλκάνια. «Δυστυχώς, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η διεθνής ατζέντα της Τουρκίας δεν ευθυγραμμίζεται με αυτήν της Ε.Ε. και οι μέθοδοί της δεν είναι αυτοί της Ε.Ε.», σημειώνει.

Πηγή: Καθημερινή