Μπακογιάννη σε ΣΚΑΪ: Χρειάζονται ατσαλένια νεύρα με Ερντογάν - Τι θέλει να κάνει (vid)

Για την τρίτη μεγαλύτερη κρίση με την Τουρκία από το ’74 έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Αταίριαστους. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτή τη φορά η κρίση έχει διάρκεια καθώς πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και ενδεχομένως θα συνεχιστεί έως και τις 20 Ιανουαρίου οπότε θα λήξουν εντελώς οι αμερικανικές εκλογές και οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με την υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τεράστια τη διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ρωσία και στον αραβικό κόσμο.

Επεσήμανε ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει «να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν» που επιθυμεί να αλλάξει το στενό κορσέ του πλαισίου διαλόγου, όπως έχει τεθεί από τις διερευνητικές καθώς αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες. Εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει αυτό το διάλογο και καθώς δεν το πετυχαίνει επιχειρεί να δημιουργήσει ένα επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να χρεώσει στην ελληνική πλευρά.

Με αυτά τα δεδομένα η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να έχουμε «ατσαλένια» νεύρα, να στέλνουμε τα μηνύματά μας και να εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που είναι πεπειραμένες και αποφασισμένες.

Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής, τόνισε ότι κάνεις δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για κάτι τέτοιο και να γνωρίζει τι θα συμβεί από τη μια ώρα στην άλλη.

Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

Χαρακτήρισε αναφαίρετο της Ελλάδας να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια το οποίο θα ασκηθεί «όταν και όποτε το αποφασίσουμε». Εξήγησε ότι θα είναι λάθος να γίνει σπασμωδικά μια τέτοια κίνηση.

«Δεν είναι κατά τη γνώμη μου άσκηση εξωτερικής πολιτικής να αποφασίζουμε στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια αν πρέπει ή δεν πρέπει να επεκτείνουμε. Αυτό θέλει πολύ μελέτη πολύ, σοβαρότητα», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Ψυχραιμία και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις για το Ορούτς Ρέις

Για την προσέγγιση του Ορούς Ρέις στα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πάρα πολύ περίπλοκο.

«Ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο περνάει και κάνει έρευνες στα διεθνή ύδατα άρα δηλαδή δεν είναι εντός των 6 μιλίων έχει δικαίωμα θεωρητικώς να το κάνει. Εμείς αντιδρούμε διότι αυτό το σκάφος συνοδεύεται και από στρατιωτικά πλοία δεν είναι δηλαδή μια καθαρά ερευνητική κατάσταση και γι αυτό έχουμε ζητήσει τις κυρώσεις και το θεωρούμε και είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση».

Για να παρέμβεις στρατιωτικά, πρόσθεσε χρειάζονται άλλου είδους προϋποθέσεις δηλαδή να έχει γεωτρύπανο ή να έχει καταστρέψει βυθό και πως το επιχειρησιακό σκέλος, είναι δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επεσήμανε ξανά ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει την ψυχραιμία της και να αντιδράσει σπασμωδικά, κάτι που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να δείξει την Αθήνα με το δάχτυλο ότι καταπατά το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη χάρη, πρόσθεσε, δεν πρέπει να την κάνουμε στον Ερντογάν.

Η Τουρκία επαναφέρει τον ίδιο χάρτη από το 1982

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Τουρκία επαναφέρει θέματα που έχει ανακινήσει και στο παρελθόν με χαρακτηριστικό το ζήτημα του χάρτη - πρόκληση που αφορά τις περιοχές ευθύνης της Τουρκίας σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης.

Εξήγησε ότι ο εν λόγω χάρτης δεν είναι καινούριος, καθώς εμφανίστηκε πρώτη φορά από την Άγκυρα το 1982, μετά ξανά το 1987 και μετά κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (IMO), είχε απορρίψει τον εν λόγω χάρτη όχι μόνο για γεωστρατηγικούς λόγους αλλά και γιατί ήταν παράλογος και έθετε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων με βάση το πώς πρέπει να γίνονται οι διασώσεις στη θάλασσα. Ενώ αυτός ο χάρτης έχει κριθεί και δεν έχει γίνει αποδεκτό, η Άγκυρα τον επαναφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Πηγή: skai.gr