Κλείσιμο

Μπακογιάννη: Κεντρική στρατηγική ο διάλογος με την Τουρκία και η Χάγη

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ως κεντρική στρατηγική της Ελλάδας, χαρακτήρισε την προσφυγή στη Χάγη, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών,  δηλώνοντας οπαδός της πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξωτερική πολιτική ότι η Ελλάδα πρέπει να συνδιαλέγεται με τους γείτονές της, δηλώνοντας απόλυτη πίστη στο δίκαιο και τις δυνάμεις της χώρας μας και εξαπολύοντας πυρά εναντίον εκείνων που προτείνουν έμμεσα ή άμεσα την αποφυγή του διαλόγου ακόμα και της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα με συγκεκριμένη ατζέντα.

«Η Ελλάς πιστεύει στη δύναμη των επιχειρημάτων της, έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. Έχει τις περισσότερες συμμαχίες ιστορικά από ποτέ. Θα προσέλθει όποτε είναι στη συζήτηση διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες με αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα πει στην Τουρκία  "Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα". Αν πιστεύετε στα επιχειρήματά σας και ότι έχετε το διεθνές δίκαιο με το μέρος σας, θα πάμε στη Χάγη και θα αποφασίσει αυτή. Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική μας στρατηγική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια εμφανίστηκε σφόδρα επικριτική απέναντι σε όσους προτρέπουν στην πολιτική του μη διαλόγου, επικαλούμενοι συμπεριφορές της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν οι οποίες είναι γνωστές εδώ και χρόνια, προκαλώντας μάλιστα αίσθηση με την αναφορά της σε «ετερόκλητο κύκλωμα».

«Τους καλώ όλους αυτούς να πουν ξεκάθαρα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Η δική μου άποψη είναι αυτή που είχε διατυπώσει από αυτό το έδρανο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ελλάδα συνδιαλέγεται με τους γείτονες της. Σε όλες τις συνθήκες με τους γείτονες μιλάς . Το ότι μιλάς δεν σημαίνει ότι αλλάζεις θέση. Δεν σημαίνει ότι παραδίδεσαι. Αποδεικνύει στην πράξη ότι εσύ, δηλαδή εμείς, πιστεύουμε στη δύναμη των επιχειρημάτων μας», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.