Μπάιντεν για Nord Stream 2: Τάσσομαι εναντίον του εδώ και πολύ καιρό - Περίπλοκο θέμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε χθες Πέμπτη ότι εναντιώνεται στην κατασκευή του ρωσογερμανικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Τάσσομαι εναντίον του Nord Stream 2 εδώ και πολύ καιρό», θύμισε ο κ. Μπάιντεν.

Ερωτηθείς γιατί το αμφιλεγόμενο έργο δεν έγινε στόχος της νέας ομοβροντίας κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, ο Δημοκρατικός πρόεδρος παραδέχθηκε πάντως πως «πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, που αφορά συμμάχους μας στην Ευρώπη».

Ωστόσο το θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει, συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος δέχεται πίεση από το Κογκρέσο, ειδικά από Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την αποπεράτωση του αγωγού που διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα. Εκτιμάται πως η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί κατά το 95%.

Σύμφωνα με το Politico, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων στη Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που ανέλαβε τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού· όμως, έπειτα από τον εσωτερικό διάλογο που διεξήχθη, η απόφαση ανατράπηκε.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι η νέα κυβέρνηση θέλει να ανοικοδομήσει τη σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο, που είχε επιδεινωθεί επί των ημερών του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο υφίσταται πίεση από το Κογκρέσο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν αναφερθεί στη λήψη περαιτέρω τιμωρητικών μέτρων εναντίον του Nord Stream 2.

Οι μόνες κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ ως εδώ έχουν στο στόχαστρο την ρωσική εταιρεία KVT-RUS, η οποία λειτουργεί το πλοίο Fortuna, που ποντίζει τις υποθαλάσσιες σωληνώσεις. Επιβλήθηκαν επί Τραμπ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι ο αγωγός, που θα μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία σε ετήσια βάση, θα αυξήσει σε κρίσιμο βαθμό την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ενεργειακά κοιτάσματα.

Οι υποστηρικτές του έργου κατηγορούν από την άλλη εδώ και χρόνια τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν το έργο για να αυξήσουν τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ