«Μοναχική πορεία» για την Ισπανία

Απομονωμένοι φαίνεται πως είναι οι Ισπανοί στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενόψει της συνόδου κορυφής της Παρασκευής και του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.
Όπως προκύπτει από τις συναντήσεις του Κώστα Σημίτη σήμερα στη Ρώμη, η Ισπανία επιθυμεί σχεδόν ίσο βάρος με πληθυσμιακά διπλάσιες χώρες όπως η Γερμανία, ενώ παράλληλα εγείρει εκ νέου την αναφορά στη «Χριστιανική παράδοση της Ευρώπης», αντί της «θρησκευτικής», όπως αναφέρεται στο σχέδιο Συντάγματος που εγκρίθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο της Χαλκιδικής. Οι ενστάσεις της Πολωνίας δε δημιουργούν σοβαρά προσκόμματα καθώς η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους 15.
Το μήνυμα που φτάνει από τις υπόλοιπες χώρες στην Ιταλική Προεδρία συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας είναι πως παραμένει επιθυμητό να ψηφιστεί το Σύνταγμα με ελάσσονος σημασίας αλλαγές.
Όπως δήλωσε ο Κώστας Σημίτης μετά την αποψινή του συνάντηση με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «εάν οι διαπραγματεύσεις διαιωνιστούν, θα δημιουργηθούν έριδες με αρνητικό αποτέλεσμα στην ευρωπαϊκή πορεία». Εκτιμάται ότι οι χώρες που δε θα αποδεχθούν την αποτυχία θα προχωρήσουν στις ενισχυμένες συνεργασίες, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να βρεθούν στο περιθώριο.
Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη θέση της χώρας για έναν επίτροπο ανά κράτος-μέλος με πλήρη δικαιώματα, θέση η οποία δεν εμπεριέχεται στο σχέδιο Συντάγματος της Χαλκιδικής.
Πηγή: skai.gr