Μητσοτάκης: Βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης η συμφωνία με τη Γαλλία

«Ως ευρωπαίο αλλά και ατλαντικό σύμμαχο ενημέρωσα τον κ. Χέγκερ για την στρατηγική εταιρική σχέση που συναποφασίσαμε πριν από δύο ημέρες με τον Πρόεδρο Μακρόν. Ένα βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης αλλά και ενίσχυσης του νατοϊκού πυλώνα της, κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Σλοβακία γιατί όσο αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατών-μελών της ΕΕ τόσο αυξάνεται και η ισχύς και η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας. Θεωρώ ότι ακολουθώντας τις ίδιες αυτές κατευθύνσεις Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς και διπλωματικούς τους δεσμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολλά υποσχόμενες όμως είναι και οι ελληνοσλοβακικές οικονομικές σχέσεις. Η στρατηγική θέση των δύο κρατών διευκολύνει την ανάπτυξή τους και κυρίως τα πεδία των μεταφορών και της ενέργειας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τα σχέδια των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. Σλοβακία και Ελλάδα έχουμε αποφασίσει, από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε ουσιαστικά την εξάρτησή μας από τον λιγνίτη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να κινηθούμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Χέγκερ: Παράδειγμα η Ελλάδα στη διαχείριση της μετανάστευσης

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στείλαμε στην Ελλάδα 75 πυροσβέστες και 35 οχήματα. Η επίσκεψη μου επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μου να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις» είπε από την πλευρά του, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ. «Η συγκεκριμένη κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας και την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά στην αναδάσωση» είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η 200η επέτειος από την Ελληνική Επανάσταση είναι πολύ σημαντική και σας συγχαίρουμε για αυτό. Η Σλοβακία τάσσεται υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Είστε παράδειγμα για το πως μπορεί να χειριστεί κάποιος τη Μετανάστευση, σας συγχαίρουμε για τον επαγγελματισμό σας σε αυτόν τον τομέα».

Συνεχίζοντας ο κ. Χέγκερ ανέφερε ακόμη ότι «Επιβεβαιώνουμε την απόφαση μας να σταματήσουμε σταδιακά την εξάρτηση μας από τον άνθρακα. Συζητήσαμε και για τον τουρισμό, όπως είπαμε η Ελλάδα είναι πολύ ενδιαφέρον προορισμός για τους Σλοβάκους, ελπίζω πως και η Σλοβακία θα γίνει ένας τέτοιος προορισμός για τους Έλληνες. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε όλες τις σχετικές υποδομές. Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε στον τομέα της γεωπολιτικής. Μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επωφεληθούν οι ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι Σλοβάκοι» επεσήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ