Μητσοτάκης: Το άσυλο με την σημερινή μορφή του θα καταργηθεί

Επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ αναπτύσσοντας την δική του πρόταση υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα αγωνιστεί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θα επαναφέρει την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς επίσης ότι το άσυλο με την σημερινή του μορφή θα καταργηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της χώρας και υποστήριξε ότι «τα όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα πολιτικής παρακμής...Υπουργοί λένε πρωτοφανή πράγματα ο ένας για τον άλλο. Ενώ η κυβέρνηση πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία. Ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση, στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει. Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Όλα αυτά σε μια βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια».

Αναφερόμενος στην Παιδεία υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα, οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο και εκτίμησε ότι «το αίτημα για μια δραστική επανεκκίνηση είναι διάχυτο σε όλη την κοινωνία. Οι πολίτες θέλουν επιτέλους η Ελλάδα να αλλάξει...Η ώρα αυτής της αλλαγής πλησιάζει».

Προανήγγειλε ένα νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται. Θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανένας χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι οι προτάσεις του κόμματος του θα αποτυπωθούν σε ένα νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Πολλές πτυχές του τις έχουμε ήδη παρουσιάσει. Θα έχει ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισαχθέντων. «Δεν γίνεται με αποφάσεις άλλων να διπλασιάζεται ο αριθμός τους. Το σύστημα εισαγωγής πρέπει να αντανακλά πρωτίστως τις προτεραιότητες που θέτουμε ως κοινωνία για το μέλλον των νέων μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δέσμευσή μου είναι να χτίσουμε μια κοινωνία όπου το δίκιο δεν θα το έχει αυτός που φωνάζει πιο δυνατά. Θα ακούγονται όλοι και θα προστατεύονται όλοι. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς γνώση, ούτε γνώση χωρίς ελευθερία και ασφάλεια. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα που εμείς θα αποκαταστήσουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ακαδημαϊκά ιδρύματα αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. «Να γίνουν δημιουργικές κυψέλες που θα εμβολιάζουν με γνώσεις και ήθος όλους τους πολίτες. Ακόμα και το πολιτικό μας προσωπικό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η Εκπαίδευση είναι ο καθρέφτης προόδου μιας κοινωνίας. Αποτελεί το μέτρο της κινητικότητας μιας κοινωνίας. Διασφαλίζει το δικαίωμα των πολλών να αποκτούν ευκαιρίες ευημερίας. Και αποτυπώνει τη δημιουργικότητα και τον αληθινό πολιτισμό ενός κράτους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.