Μητσοτάκης: Θέλω ισχυρή εντολή - Όχι νέα μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα, χρειαζόμαστε μία ισχυρή εντολή. Εάν η εντολή για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι ισχυρή, τότε προφανώς η αγορά θα έχει μεγαλύτερη αναταραχή και δεν θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το σχέδιό μας με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα την οποία θέλουμε».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, κατά την περιοδεία του στα Χανιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Λέω ξεκάθαρα στους συμπολίτες μας, ότι αν με εμπιστεύονται προσωπικά και αν πιστεύουν ότι το πρόγραμμά μας, το οποίο έχουμε καταθέσει με μεγάλη λεπτομέρεια στον ελληνικό λαό, είναι το σωστό, δώστε μας την εντολή, ασχέτως αν ανήκετε στη Νέα Δημοκρατία. Διότι εγώ το αισθάνομαι πολύ έντονα, αλλά το βλέπω και στην Κρήτη, ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν είναι Νέα Δημοκρατία -κατ’ εξοχήν άνθρωποι που θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- οι οποίοι έρχονται τώρα και συμπορεύονται με τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να έχουν γίνει οι ίδιοι Νέα Δημοκρατία. Επειδή, πρώτον, αναγνωρίζουν ότι το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κλείσει οριστικά. Και δεύτερον, διότι σε μία εποχή που το διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο που η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται αυτό το τολμηρό άλμα στο μέλλον», προσέθεσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

O πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. «Εκτιμώ ότι ο στόχος του 3,5% για το 2019, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε, είναι εφικτός. Είναι βέβαιον, και θέλω να είμαι ξεκάθαρος εδώ, ότι δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε μέτρα ελάφρυνσης εντός του 2019. Τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει, μπορούν να προκαλέσουν «τρύπα» στην οικονομία.

«Δεν το πιστεύω. Καταρχάς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θέλουμε να εξισορροπήσουμε μειώσεις φόρων με στοχευμένες μειώσεις δαπανών, είναι τα λεγόμενα spending reviews, η αξιολόγηση δαπανών ανά Υπουργείο, η οποία πρέπει να γίνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σήμερα ακόμη, υπάρχει μεγάλη αναποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε μία σειρά από δαπάνες. Δεύτερον, έχουμε στοχευμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή κυρίως μέσα από μία επιθετική διείσδυση των εταιρικών συναλλαγών. Τρίτον και σημαντικότερον: η ίδια η μείωση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί μία τέτοια αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό, όχι μόνη της, με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά. Κοιτάξτε, άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 2% και άλλα τα έσοδα με ανάπτυξη 4%. Για εμάς η διαφορά αυτή προέρχεται πρωτίστως από τις ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε. Και εμείς σκοπεύουμε να τις καταστήσουμε τον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής. Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ μίλησα για 7ήμερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής».

Ξεκαθάρισε δε πως στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές και υπενθυμίζει τη θέση του για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθετήθηκε επίσης υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι η δημόσια περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Οσον αφορά το εκλογικό σύστημα, δεσμεύτηκε ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα προτείνει ένα νέο σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Αντίστοιχα δήλωσε ότι θα κινηθεί και σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ απηύθυνε κάλεσμα εμπιστοσύνης και προς τους Κρητικούς «που μπορεί να μην φαντάζονταν ποτέ ότι θα ψήφιζαν έναν Μητσοτάκη», προτρέποντάς τους «να κάνουν αυτό το βήμα, να τολμήσουν, και να ξέρουν ότι δεν θα τους διαψεύσω».Ελληνοτουρκικά


Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για στοχευμένα μέτρα κατά της Αγκυρας. «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα το οποίο γίνεται. Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε αν αυτή η “απειλή” οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και αν δεν την οδηγήσει, να περάσουμε πια από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Ειδικά σε μία εποχή όπου η Τουρκική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την προαναγγελία κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα επιδιώξει, όπως είχε αναφέρει, συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε:

«Τα δύο είναι ανεξάρτητα. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλάμε, αλλά  να μιλάμε οργανωμένα, με ουσία, μέσα σε ένα πλαίσιο και σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και προφανώς και με την απαραίτητη προετοιμασία που χρειάζεται για να γίνει μία τέτοια συνάντηση. Δεν σταματάει κανείς το διάλογο, ποτέ. Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει ένταση υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να μιλάει κανείς. Και, ναι, θα επιδιώξω με τον κ. Ερντογάν, εφ' όσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, να έχω μία ειλικρινή σχέση. Γνωρίζω πολύ καλά ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, γνωρίζουμε πολύ καλά, θα του το πω στην πρώτη μας συνάντηση. Αλλά σε καμία περίπτωση η επιβολή κυρώσεων δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνέχιση, μέσα στο πλαίσιο που σας είπα, του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος δεν φοβάται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε μεγαλύτερη ανησυχία στους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει μία ένταση, δεν είναι ασυνήθιστη, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ψυχραιμία χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Και βέβαια, να καταλάβουμε ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια, χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις», ανέφερε, συνεχίζοντας:

«Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι αποφάσισε με 4,5 χρόνια καθυστέρηση να προχωρήσει μαζί με τον Exon Mobil στην εκμετάλλευση ενός οικοπέδου το οποίο βρίσκεται νότια της Κρήτης. Αναρωτιέμαι, γιατί έπρεπε να περάσουν τα 4,5 χρόνια για να γίνει αυτό;».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ