Μητσοτάκης στη Βουλή: Η Ελλαδα μεγαλώνει- Επέκταση χωρικών υδάτων όπου και όταν κρίνουμε

 Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

«Για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%. Με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Επεκτείνουμε την κυριαρχία στα 12 νμ στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο.Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση. Αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα», ανέφερε.

Η κυβέρνηση στέλνει καθαρό μήνυμα σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας

Αποτελεί, ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η κυβέρνηση σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» συνέχισε. «Έγινε εξ αιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη  

«Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη» συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale έχει ψηφιστεί και δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Απόφαση που θα πάρουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών συνολικού κόστους 11 δισ. Ευρώ».

Πρόκειται, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «Ενιαία εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» ενώ απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά».

«Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση  

«Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου».

«Η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό δυο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επαναρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί όπου διεκόπησαν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει επίσης η προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την έκθεση Μπορέλ. Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επιστρέψουν οι γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόθεση μας είναι η συνολική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Καμία όμως συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χωράς» τόνισε.

«Στα θέματα αυτά είναι πάντα καλύτερο να λέγονται λίγο λιγότερα και να γίνονται πολλά περισσότερα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «θα παρακαλούσα ορισμένα ΜΜΕ να είναι πιο υπεύθυνα και να μην γίνονται μεγάφωνα ξένων διεκδικήσεων».

Μητσοτάκης- Δευτερολογία: Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει    

«Θέλω η η σημερινή μέρα να είναι μέρα γιορτής γιατί σε πείσμα όσων ισχυρίστηκε ο κ. Βελοπουλος η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας, κατά την δευτερολογία του, στην κριτική των πολιτικών αρχηγών.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "εάν ήταν αυτονόητη η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πει γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια" και τον κατηγόρησε ότι είναι "κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών".

Αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τι έγινε το 2018 και είπε ότι ο κ.Κοτζιάς ήταν αυτός που λίγο πριν αποχωρήσει εισηγήθηκε μέσω Προεδρικού Διατάγματος την επέκταση των χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος ότι είχε κάνει σημαντική προετοιμασία για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

"Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά" είπε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά στο οποίος όπως είπε, γράφει επί λέξει: "Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους". Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. "Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε".

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Βελόπουλο λέγοντας ότι δεν ταυτίζεται με την έννοια του διαβατηρίου ο εμβολιασμός, αλλά η προσκόμιση τέτοιου ενιαίου ευρωπαϊκού αποδεικτικού εμβολιασμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας.

Για πρώτη φορά η χώρα απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τέτοιες συμφωνίες    

Ο πρωθυπουργός στην απάντησή του στους αρχηγούς, προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων των δυο κυβερνήσεων στην εξωτερική πολιτική. Ανέφερε ότι έγιναν επί κυβερνήσεώς του δύο συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ, μια πλήρη με την Ιταλία και μια μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, και για πρώτη φορά -όπως είπε- η χώρα απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τέτοιες συμφωνίες.

"Εμείς το κάναμε, όχι εσείς" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα με την Αλβανία από 2009-10 για την υπογραφή ΑΟΖ επιλύεται σταδιακά αφού η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και μειώνει το αντικείμενο της διαφοράς μας για τον ορισμό ΑΟΖ.

"Έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία να υπογράψουμε συνυποσχετικό για παραπομπή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την επίλυση της εκκρεμότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να πάμε σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο και την είχατε κι εσείς" είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική του κ. Τσίπρα ότι δεν είδε κανένα αποτέλεσμα ως προς την αλλαγή των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία που στηρίζει τα εθνικά συμφέροντα μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

"Είναι εσφαλμένο αυτό που είπατε. Οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Πομπέο ουδέποτε υπήρξαν τόσο υποστηρικτικές θέσεις για Ελλάδα, και κατέληξε στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Είναι απτά αποτελέσματα ενεργής εξωτερικής πολιτικής". Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Γαλλία ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι "εσείς όχι αμυντική συμφωνία δεν φέρατε αλλά ούτε καν ανταλλακτικά για τα Μιράζ προμηθευτήκατε επί κυβερνήσεών σας" και αναρωτήθηκε αναφερόμενος στις φρεγάτες, εάν θα έπρεπε τώρα να μην πορεύθουμε με ανταγωνιστικές προσφορές από τη στιγμή που θέλουμε καινούργια πλοία. "Τα Rafale είναι διαφορειτκή περίπτωση γιατί είναι μεταχειρισμένα αεροσκάφη που αντικαθιστούν τα Μιράζ 2005" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απάντηση σε Αλ. Τσίπρα για παραλληλισμό επεισοδίων στο Καπιτώλιο με όσα έγιναν το 2018 στην Ελλάδα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών 

Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την απάντησή του στους πολιτικούς αρχηγούς απάντησε στον παραλληλισμό του κ.Τσίπρα, των επεισοδίων στο Καπιτώλιο με όσα έγιναν το 2018 στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. "Είχα πει ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε με τις Πρέσπες αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε και αυτό πράττουμε. Εμένα κ. Τσίπρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο μου θύμισαν το 2011 και όχι το 2018, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με απειλές για κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

"Ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι εσείς και το κόμμα σας από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία και γι΄ αυτό κυβερνήσατε με τον κ.Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία" κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

 Μητσοτάκης- Τριτολογία: Εξωτερική πολιτική με προθέσεις δεν γίνεται    

Στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έστειλε ποτέ σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στο ΣΤΕ.

Το ρώτησε επίσης γιατί δεν επικοινώνησε απευθείας τότε με τον ίδιο για να ζητήσει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί αυτή τη συναίνεση δεν την επιδίωξε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα θέμα πιο ευαίσθητο εθνικά στο οποίο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει μόνος αλλά για το θέμα των χωρικών υδάτων λέει ότι δεν υπήρχαν συνθήκες συναίνεσης και ήμασταν σε προεκλογική περίοδο.

«Επίσης εξακολουθεί να υπάρχει η ευθεία τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ότι δεν το κάνατε γιατί φοβηθήκατε τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Καλό είναι να υπάρχει πλήρης ιστορική αποτύπωση της πραγματικότητας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως η πραγματικότητα και η Ιστορία θα γράψει ότι εξωτερική πολιτική με προθέσεις δεν γίνεται.

Πηγή: skai.gr