Μητσοτάκης προς νεολαία: Θα χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα και οι πρώτοι ωφελημένοι θα είστε εσείς

Μητσοτάκης προς νεολαία: Θα χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα και οι πρώτοι ωφελημένοι θα είστε εσείς

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με νέους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία και συμμετείχαν όλοι τους σε εθελοντικές δράσεις για τη στήριξη των πιο αδύναμων στην κοινωνία.

Το θέμα της συζήτησης που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ ήταν "οι νέοι που νίκησαν την πανδημία" και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας» αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μας έδωσε και τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε δυνάμεις, ψυχικά αποθέματα τα οποία είχαμε μέσα μας και να μπορέσουμε να βγούμε ως κοινωνία πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ο κ.Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη του κόσμου στα μέτρα κατά του κορονοϊού και είπε ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας στρατεύτηκε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

«Εμείς προφανώς και δώσαμε τις κεντρικές οδηγίες, δώσαμε το λόγο στους ειδικούς οι οποίοι μας υπέδειξαν τι ήταν αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε, αλλά χωρίς να μπορέσουμε να πάρουμε με το μέρος μας τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και θα έλεγα και κυρίως τους νέους ανθρώπους δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει αυτό το οποίο τελικά πετύχαμε».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση ήταν να περιοριστεί στο ελάχιστο το πρώτο κύμα της πανδημίας και να μπορεί τώρα η χώρα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί οργανωμένα τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις προσωπικές ιστορίες των νέων ανθρώπων για το πώς βίωσαν την περίοδο της καραντίνας αλλά και τη δράση που ανέπτυξαν μέσα σε αυτήν και εξήρε την εθελοντική τους δράση λέγοντας πως «το συγκρατώ ως ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα».   

Η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση

«Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πόσο δύσκολο πρέπει να ήταν να αντιμετωπίσετε αυτήν την περιπέτεια, μια γενιά η οποία στην ουσία ανδρώθηκε, μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε επαγγελματικά την εποχή της κρίσης» είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «εκεί που είχαμε την εντύπωση ότι ατενίζαμε τον ορίζοντα με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ήρθε και μας βρήκε η κρίση της πανδημίας, μία απρόβλεπτη κρίση η οποία μας υποχρέωσε να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητές μας»".

Αναφέρθηκε στη δραστηριότητα των συνομιλητών του οι οποίοι εργάστηκαν είτε ως προσωπικό στα νοσοκομεία είτε ως επαγγελματίες, και υποχρεώθηκαν να είναι στην πρώτη γραμμή σε επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες ουδέποτε έκλεισαν είτε μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες.

«Κατά συνέπεια, θα ήθελα σήμερα να μιλήσω πολύ λιγότερο, θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας προσωπικές ιστορίες, πώς βιώσατε εσείς αυτή την περιπέτεια, τι μάθατε για τους εαυτούς σας, τι μάθαμε για το πως όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε περισσότερο, τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα στο μέλλον και πώς μπορεί αυτή η κρίση να γίνει στην κυριολεξία ευκαιρία. Είναι ξέρετε ένα κλισέ που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, αλλά τώρα καλούμαστε πράγματι να το κάνουμε πράξη. Και μέσα από τις αρετές που ξεπήδησαν μέσα από την ελληνική κοινωνία να μπορέσουμε πραγματικά να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα από την οποία οι πρώτοι ωφελημένοι θα είστε εσείς, η νέα γενιά που κάνετε τα πρώτα σας δημιουργικά βήματα στον επαγγελματικό στίβο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.   

Τι είπαν οι νέοι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, στάθηκε σε δύο σημεία, στην ομοψυχία των πολιτών και τη στάση της νέα γενιάς και όπως είπε «τα δύο αυτά σημεία δεν προέκυψαν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής ουσίας και αλήθειας. Ειδικά οι νέοι, που είχαν κουραστεί από τα πολλά μεγάλα λόγια, εκτίμησαν το αποτέλεσμα αλλά και το γεγονός ότι ο λόγος δόθηκε στους ειδικούς».

Η Λίλια Μοσχοτζοπούλο, ιατρός- πνευμονολογική (Νοσοκομείο Σωτηρία -Αθήνα), η Μαρία Δουμάνη, ιατρός- πνευμονολογική (Νοσοκομείο Θριάσιο -Αθήνα), ο Θοδωρής Παναγόπουλος, γενικός ιατρός (Παν/κό Νοσοκομείο Ρίου -Πάτρα) και η Σόνια Βίσα, νοσηλεύτρια (Πάτρα), επικεντρώθηκαν στο έργο των επαγγελματιών της Υγείας ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ο λόγος δόθηκε άμεσα στους ειδικούς και η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τη γνώμη τους.

«Δεν το βάλαμε κάτω, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ.Μοσχοτζοπούλου και ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας ήταν να μην βρεθεί κανένας εργαζόμενος στον χώρο της Υγείας χωρίς την απαραίτητη προστασία.

«Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθείτε ούτε ένα δευτερόλεπτο χωρίς την απαραίτητη προστασία. Προσθέσαμε πολύ προσωπικό το οποίο θα στελεχώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τα επόμενα χρόνια, δεν ήταν προσωρινές προσλήψεις, είναι προσλήψεις οι οποίες έγιναν για να μείνουν, και βέβαια έχουμε και την πολύ μεγάλη ευθύνη, τώρα, να ενισχύσουμε τις δομές μας με μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας» είπε πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Διότι βρήκαμε μεν προσωρινές λύσεις αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να σιγουρευτούμε ότι θα έχουμε μόνιμες δομές εντατικής θεραπείας, όχι μόνο για την περίπτωση της CΟVID-19, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη νοσηλεία απαιτεί εντατική. Και βέβαια το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» είναι και αυτό το οποίο θα γίνει αποδέκτης της μεγάλης δωρεάς της Βουλής. Θα γίνουν 50 καινούργια κρεβάτια. Σε δύο ημέρες από τώρα θα ανακοινώσουμε και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης των εντατικών μας σε όλα τα σημαντικά νοσοκομεία αναφοράς».   

«Ευχαριστώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπο των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου στη συζήτηση, ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και ειδικά τους νεότερους γιατρούς οι οποίοι, ίσως, δεν έχουν την εμπειρία των παλαιότερων και οι οποίοι αντιμετώπισαν αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με θάρρος. Με θάρρος, με αυταπάρνηση, με γενναιότητα, υπηρετώντας τον όρκο των οποίον έχετε δώσει, να βάζετε την υγεία του ασθενή πάντα σε πρώτη προτεραιότητα» είπε. 

Η Μαρία Παναγιωτίδου, φαρμακοποιός στην πόλη της Καστοριάς, περιέγραψε τα όσα συνέβησαν στον δικό της κλάδο δηλώνοντας ανακουφισμένη για το γεγονός πως μέσα από μια πολύ δύσκολη κατάσταση με έντονη αγωνία για το αύριο έγινε εφικτό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες. Εστίασε στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε την εξυπηρέτηση του κοινού ενώ φρόντισε η ίδια, όπως τόνισε, να ενημερώνει, να ενθαρρύνει και να εμψυχώνει τους πολίτες. Συμπλήρωσε δε πως τα φάρμακα για τις ευπαθείς ομάδες αποστέλλονταν στην οικία τους και τις περισσότερες φορές παραδίδονταν από την ίδια.

Ο Γιώργος Κοκλανάκης, αστυνομικός, αναφέρθηκε στον δικό του τομέα ευθύνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην αποστολή που κλήθηκε να φέρει εις πέρας. Τόνισε δε ότι οι πολίτες με τη συμπαράστασή τους και την αναγνώριση του έργου της ΕΛΑΣ., δίνουν δύναμη για τη συνέχεια και για το δύσκολο έργο που επιτελούν.

Ο Διονύσης Αυγουστίνος, ιδιοκτήτης super market στη Φλώρινα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών καθώς η δική του επιχείρηση δεν σταμάτησε τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επισήμανε πως η εφοδιαστική αλυσίδα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα ενώ ο ίδιος στο πλαίσιο της εθελοντικής υποστήριξης του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" φρόντιζε τα προϊόντα να φτάνουν σε κάθε πόρτα σπιτικού, ειδικότερα όταν στο εσωτερικό του βρισκόταν άνθρωπος που ανήκε σε ευπαθή ομάδα.

Ο Δούκας Τσιτσεκλής που εργάζεται ως υπάλληλος delivery στη Σάμο μετέφερε τις δικές του εμπειρίες συμπληρώνοντας ότι στο νησί του δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα και πως οι νησιώτες τήρησαν ευλαβικά τις οδηγίες που δόθηκαν από τους ειδικούς. «Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά», συμπλήρωσε.

Η Νατάσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος στην Κομοτηνή, εργαζόμενη σε έναν ιστορικό τίτλο, εστίασε στο πώς η ίδια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα μεταφέροντας την είδηση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς υπερβολές.

Ο Γιάννης Ματσούκας, πληροφορικός- προγραμματιστής, δίνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή επανάσταση που συντελέστηκε μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον μέσω του gov.gr αναφέρθηκε στο πώς ο ίδιος λειτούργησε τονίζοντας πως το επάγγελμά του σημείωσε πολύ μεγάλη ζήτηση.

Για την παρασκευή μασκών μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντινίδης, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε δε πως όλο το υλικό που κατασκευάστηκε παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας για να προσφερθεί όπου κρίθηκε απαραίτητο και υπήρχε ανάγκη.

Κλείνοντας την συζήτηση ο πρωθυπουργός εξήρε τον απολογισμό του έργου της νεολαίας της ΝΔ και τόνισε: «Από τη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα ως κυβέρνηση, το κόμμα και η νεολαία δεν ατόνισαν αλλά προσαρμόστηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα στις επιταγές των καιρών. Και αυτό το οποίο χρειάστηκε να γίνει την εποχή της κρίσης της πανδημίας ήταν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή εθελοντικά και να στηρίξουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις -με πιο εμβληματική τη στήριξη του προγράμματος "Βοήθεια Στο Σπίτι"- τους συμπολίτες μας αλλά και τις δομές, τις δημόσιες δομές, που χρειάστηκαν εκείνη τη στιγμή στελέχωση. Συγχαρητήρια σε όλες και σε όλους για το τι κάνατε και να κρατήσετε ζωντανό αυτό το χαμόγελο, αυτήν την αισιοδοξία την οποία εκπέμπετε για να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ